Ingezonden persbericht


NIEUWE DOORBRAAK BONTVRIJE MODE:

Modeketen Street One en het merk Cars weren bont uit collectie

Amsterdam, 19 september 2005 ­ Na overleg met Bont voor Dieren heeft modeketen Street One, met 24 vestigingen in ons land, besloten bont volledig uit haar collectie te weren. Ook het jeansmerk Cars sluit zich aan en verwijdert een jack met bontkwastjes uit de collectie. De bontvrije modelijst die Bont voor Dieren publiceert op haar website www.dombontje.nl groeit daarmee naar 111 winkels/ketens en merken die er bewust voor kiezen geen bont op te nemen in hun collecties. Dit ondanks de druk van de bontindustrie. Een bontvrij beleid past in het concept van verantwoord ondernemen dat steeds meer terrein wint. Niet alleen arbeidsomstandigheden en milieu aspecten zijn daarvoor graadmeters, maar ook ethische aspecten zoals dierenwelzijn.

Street One had in haar augustus/september collectie een vestje met een randje bont dat door de inkopers niet als echt bont werd herkend omdat het geverfd was. Het Duitse bedrijf Street One besloot enkele dagen eerder al in België het bont uit de winkels te halen na aandringen van Belgische dierenbeschermers. Street One maakt niet alleen haar winkels in Nederland en België bontvrij, maar past dit beleid internationaal toe. Het jeansmerk Cars verwijdert na overleg met Bont voor Dieren een jack met echte bontkwastjes uit haar assortiment. Het jack met bont in de Cars collectie berust op een vergissing. Cars is principieel tegen het gebruik van echt bont omdat het onnodig is en er prima alternatieven voor bont zijn.

De campagne 'bontmelding', waarbij consumenten doorgeven waar zij echt bont in winkels zien hangen, is zeer succesvol. Bont voor Dieren komt na een bontmelding direct in actie met snel resultaat bij Street One en Cars. Bont voor Dieren gaat door met de campagne 'bontmelding' en het overtuigen van winkels en modemerken om de Nederlandse consument te vrijwaren van mode met dierenleed. De druk die de bontbranche probeert op te bouwen door bekende (internationale) ontwerpers over te halen bont in hun haute couture collectie op te nemen, heeft geen enkel resultaat in de confectiesector. Eerder verklaarden belangrijke trendvertalers als H&M en Zara zich al bontvrij, na overleg en actie van Bont voor Dieren.

Persinformatie:
Drs. Lieke Keller, directeur Bont voor Dieren, tel. (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07

.

St. Bont voor Dieren

Postbus 92044

1090 AA Amsterdam