Vereniging van Effectenbezitters


Duitse patstelling slecht voor beurs

De Amsterdamse AEX is op weg de 400 punten grens te slechten, ondanks de tegenvallende uitslag van de Duitse verkiezingen.Van een ruime overwinning voor de Christendemocraten (CDU/CSU), waar enkele weken geleden nog zicht op was, is geen sprake. CDU/CSU haalt onder leiding van Angela Merkel 35,2 procent van de stemmen en eindigt daarmee vlak voor het SPD van Gerhard Schröder (34,3 procent). Samen met de liberalen (FDP) blijft Merkel steken op een percentage van 45 procent, te weinig voor een centrumrechtse regering. De meest waarschijnlijke oplossing - een brede coalitie van CDU/CSU met SPD - is waarschijnlijk niet het beste medicijn voor de kwakkelende grootmacht.

De Duitse economie groeit al jaren trager dan de rest van Europa door zijn starre arbeidsmarkt en onvermogen om op veranderingen in te spelen. De werkloosheid is tot 5 miljoen gestegen. Schröders' SPD heeft jarenlang niet in durven grijpen en nu hij wel hervormingen voorstelt, zijn die nauwelijks geloofwaardig meer. Merkel's programma biedt meer perspectief, maar haar matige televisieoptreden en een minder aansprekende persoonlijkheid, hebben CDU/CSU veel stemmen gekost.

Voor de Nederlandse economie is de politieke machtsverhouding in Duitsland van groot belang. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en de zwakke economische prestaties van onze oosterburen drukken ook hier de groei. Verder hebben tal van Nederlandse beursfondsen grote Duitse activiteiten. Denk aan Beter Bed, dat in Duitsland 511 winkels exploiteert onder de naam ´MatrazenConcord´, Randstad dat in Duitsland - Randstad's derde markt - ongeveer 700 miljoen euro omzet en KPN waarbij 55 procent van haar mobiele klanten van het Duitse E-plus afkomstig zijn. Maar ook Versatel is voor 46 procent van de omzet afhankelijk van Duitsland en Accell voor 23 procent.

In de marge van de mooie winstcijfers van bouwer BAM werd bekend dat de Duitse activiteiten - het ooit door HBG overgenomen Wayss & Freitag - in het eerste halfjaar 19,2 miljoen euro verlies hebben opgeleverd. Ook het Nederlandse bedrijfsleven is dus gebaat bij drastische hervormingen en die lijken met de huidige patstelling minder waarschijnlijk.

Duitse beleggers reageren gematigd teleurgesteld op de verkiezingsuitslag. Vrijdag behoorde de Duitse DAX index met 1,6 procent winst (80 indexpunten) nog tot de grootste stijgers van Europa. Vandaag gaat die winst grotendeels verloren. Vlak na de opening bedroeg het verlies 114 punten, een verlies dat inmiddels gehalveerd is tot een daling van 60 punten ofwel 1,2 procent.

Peter Paul de Vries