Gemeente Schiedam


Hoofd, Hart en Ziel

Marokkaans-Nederlandse wisselwerking in Artoteek Schiedam

Schiedammers willen nogal eens mopperen over de uitstraling van hun stad, maar in het buitenland wordt daar toch wat anders tegenaan gekeken. Neem bijvoorbeeld Casablanca, misschien wel de meest kosmopolitische stad van Marokko. Daar wordt Schiedam in één adem genoemd met steden als Chicago, Bordeaux en Brussel.

Dat heeft overigens alles te maken met de bijzondere vriendschapsband die deze steden met Casablanca onderhouden. In het uitgestrekte stadspark, 'de Hermitage', is het Marokkaanse kunstenaarscollectief la source de lion al vanf 2001 bezig het park in oude glorie te herstellen. Aan iedere stad, die zo'n vriendschapsband met Casablanca heeft, is een stuk grond toegewezen waarop die speciale band tot uitdrukking moet komen.

Duurzame sloop

"Eind oktober, wanneer de manifestatie Marokko-Nederland 400 jaar feestelijk zal worden afgesloten, zal er een plan gepresenteerd worden om invulling te geven aan het Schiedamse stuk park in Casablanca", zegt Julia Snikkers, directrice van de Artoteek Schiedam. "Je moet daarbij niet denken aan traditionele parkdecoraties zoals bijvoorbeeld een beeldengroep. Er wordt eerder gedacht aan een stuk sierbestrating met materiaal dat afkomstig is van wat hier 'duurzame sloop' genoemd wordt: het afbreken van gebouwen waarbij de verschillende materialen zorgvuldig van elkaar gescheiden worden, zodat ze voor een deel weer geschikt zijn voor hergebruik. Daarop moet dan een installatie verrijzen waarover zij nu nog niet in details wil treden. Op dit moment legt Julia Snikkers de laatste hand aan "Hoofd, Hart en Ziel" , een expositie van Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars, die van 18 september tot en met 23 oktober in de Artoteek te zien zal zijn. Het is na het Plantagefestival "Marhaba Maroc" en de tentoonstelling in de Artoteek van een maquette van het "Parc de Hermitage", alweer de derde bijdrage die Schiedam levert aan de landelijke manifestatie Marokko-Nederland 400 jaar.

Clichébeeld

"Hoofd, Hart en Ziel" toont het werk van Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars, die allen op de een of andere manier een relatie met Marokko hebben .

" Bij "Marokkaanse kunst" hebben mensen al gauw een clichébeeld, dat eerder thuishoort in de sfeer van de folklore dan in die van de moderne kunst", zegt Julia Snikkers. "Maar als je ziet wat hier komt te hangen, dan zul je merken dat een moderne Marokkaanse kunstenaar in veel opzichten nauwelijks te onderscheiden valt van zijn Nederlandse collega's."

Veel van de deelnemende kunstenaars hanteren eigentijdse werkvormen als projecten en installaties, maar op "Hoofd, Hart en Ziel" is op de eerste plaats gekozen voor tekeningen.

"Tekeningen zijn lange tijd vooral gezien als voorstudies voor het 'echte' werk, zoals schilderijen of beeldhouwwerken", zegt Julia Snikkers. " Maar de laatste tijd zie je dat toch veranderen. Tekenen is een heel directe expressievorm waarin de ideeën van de kunstenaar tot uitdrukking worden gebracht."

De Artoteek is gevestigd aan de `s Gravelandseweg 806 en is geopend van woensdag tot en met vrijdag tussen 13.30 en 17.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Als aanvulling op de expositie in de Artoteek zal er in kunstgalerie 300procent op de Dam 4 van 4 oktober tot 6 november een vervolgtentoonstelling "Hoofd, Hart en Ziel" te bezichtigen zijn.