Socialistische Partij

Omsingel het kabinet!

Chaos bij verkiezingen Afghanistan

17-09-2005 * Bij de verkiezingen van morgen in Afghanistan zal geen waarnemer van SP-huize aanwezig zijn. Een laatste moment-uitnodiging deze week van de parlementaire assemblee van de NAVO aan SP-senator Tiny Kox om naar Kaboel af te reizen werd door hem afgewezen. Kox: "Als de gang van zaken rondom het sturen van waarnemers symbool staat voor de verkiezingen van zondag, valt er veel chaos te verwachten."

Kox had zich als lid van de NAVO-assemblee aangemeld als waarnemer voor de parlementsverkiezingen in Afghanistan. Na een aanvankelijke toezegging werd de NAVO-waarnemersmissie enkele weken geleden plotseling geannuleerd. De NAVO-troepen in Afghanistan zouden de veiligheid van de NAVO-waarnemers niet kunnen garanderen. Begin deze week werd daarop weer teruggekomen en werd alsnog een dringende oproep gedaan om als waarnemer naar Afghanistan af te reizen - met het verzoek een slaapzak mee te nemen én de mededeling dat de NAVO niet kon zorgen voor vervoer of concrete afspraken over waar de waarnemers zouden worden ingezet. Kox: "Dat wordt dus een zooitje en daar doe ik niet aan mee. Ik heb de indruk dat de NAVO op het laatste moment met het optrommelen van parlementsleden als waarnemer de indruk wil wekken dat het wel goed gaat met de verkiezingen. Aan die flauwekul doe ik niet mee."

De SP-senator vreest dat de verkiezingen van zondag voor een belangrijk deel beheerst en gemanipuleerd worden door zetbazen van warlords en drugsbaronnen die het sinds de val van het Taliban-regime in grote delen van het land voor het zeggen hebben. Kox: "In de afgelopen jaren zorgden zij ervoor dat het land zich ontwikkelde tot 's werelds grootste opiumproducent en hofleverancier voor de Europese markt. Negentig procent van de Europese opium is uit het land afkomstig. Indien de warlords en drugsbaronnen erin slagen zondag hun pionnen in het parlement verkozen te krijgen, is de eerste democratisch tot stand gekomen narcostaat ter wereld een feit."

Kox: "De vraag is wat Nederland dan moet doen met haar militaire betrokkenheid in Afghanistan. Momenteel maken Nederlandse militairen deel uit van de onder NAVO-leiding staande ISAF-troepen, die in hoofdstad Kaboel en enkele andere regio's toezien op de handhaving van de broze vrede. Andere Nederlandse militairen vechten elders in het land onder leiding van de Amerikanen mee in de Operatie Enduring Freedom tegen restanten van het Taliban-bewind. De kans bestaat dat Nederland na zondag moet gaan samenwerken bij deze militaire operaties met een parlement waarin allerlei boeven en schurken een dikke vinger in de pap hebben."
In november komt de parlementaire assemblee van de NAVO voor zijn jaarvergadering bijeen in Kopenhagen. De SP-senator zal de chaotische gang van zaken rondom de Afghaanse verkiezingen daar aan de orde stellen.