D66

Om te voorkomen dat het lerarentekort tussen 2007 en 2011 tot een uitholling van het Nederlandse onderwijs gaat leiden, moet het kabinet nú actie ondernemen. D66-leider Boris Dittrich zal bij de algemene beschouwingen voorstellen om scholen middelen te geven waarmee zij meer leraren kunnen aantrekken dan strikt genomen noodzakelijk zijn. Als vanaf 2007 de grote pensioengolf op gang komt hoeft dit dan niet direct tot een groot tekort aan leraren te leiden.

Op dit moment is er een overschot aan leraren, waardoor mensen die van de Pabo afkomen alleen met moeite een baan in het onderwijs kunnen vinden. Goede, jonge leraren komen daarom terecht in het bedrijfsleven of elders bij de overheid, terwijl wij hen willen behouden voor het onderwijs, zegt Dittrich. Daarom vinden wij dat scholen tijdelijk extra leerkrachten aan moeten kunnen aanstellen, zodat deze straks de plaats kunnen innemen van de collegas die na 2007 met pensioen gaan.

Van der Hoeven

Volgens Dittrich is het voorkomen van een nieuw lerarentekort de belangrijkste opdracht voor minister Van der Hoeven van onderwijs. De kennissamenleving die wij willen begint met goed onderwijs. En goed onderwijs begint met een goede leraar voor de klas. Als er tussen 2007 en 2011 onvoldoende leerkrachten zijn betekent dat extra lesuitval, grotere klassen en een lagere kwaliteit van nieuwe leraren. Er wordt zelfs gesuggereerd dat vakken als natuur- en scheikunde op sommige scholen helemaal zouden verdwijnen. Dat is voor D66 een nachtmerriescenario. Minister Van der Hoeven moet er nu alles aan doen om dit straks te voorkomen.

Vorige week presenteerde D66 al een aantal plannen om het lerarentekort te bestrijden door de positie van de leraar te versterken. Ook bij de algemene beschouwingen en bij de behandeling van de onderwijsbegroting zal D66 aandacht vragen voor het dreigende lerarentekort.

17-9-2005 16:17