Protestantse Kerk in Nederland


Vredesweek 2005

Het kerkelijk jaar is net begonnen en hoewel de vredesweek nog ver weg lijkt, zijn ook de voorbereidingen hiervoor weer begonnen. Van 17 t/m 25 september staat vrede nadrukkelijk op de kerkelijke agenda. Zoals vorig jaar al aangekondigd was, verbreden we de vredesweek naar niet-kerkelijke groepen en naar de moslim gemeenschap. De behoefte hieraan is sinds de dood van Theo van Gogh alleen maar sterker geworden. Zijn dood en alle reacties hierop trillen nog dagelijks na in de Nederlandse samenleving.

Opeens is de vrede in eigen land ver te zoeken: moskeeën, kerken en schoolgebouwen die in brand gestoken zijn. Mensen die bang zijn voor elkaar en elkaar achterdochtig aankijken in de tram, op straat of op het werk. Woordvoerders van politieke partijen, opiniemakers en columnisten die beveiliging nodig hebben, alarmfases die de mate van terreurdreiging aangeven, het maakt nu deel uit van onze samenleving. De angst voor de ander die niet bij onze groep hoort, wordt groter en de manier waarop wij tegenover zij gedefinieerd wordt, maakt dat de kloof tussen groepen mensen alleen maar groter wordt. Religie wordt er te pas en te onpas bijgesleept. De kloof tussen wij en zij wordt maar al te vaak voorgesteld als een tussen wij, Nederlanders van geboorte met een zgn. Joods-Christelijke achtergrond, gevoed door het denken van de Verlichting tegenover zij, mensen uit het buitenland of met buitenlandse ouders die een moslim achtergrond hebben en nog in de 'middeleeuwen' leven.

In het visiestuk van het IKV speelt de angst voor de ander, vijandsbeelden die gecreëerd worden en die leiden tot conflict en soms oorlog, een belangrijke rol. Waar begint on-vrede mee? Vaak ligt de kiem van veel conflicten in een gebrek aan dialoog, wanneer met oneigenlijke argumenten de ene groep zijn gelijk probeert te halen ten koste van de andere groep.

Zonder al te gemakkelijk vergelijkingen te willen trekken, wil het IKV tijdens de Vredesweek wel de blik naar buiten richten. Hoe gaan andere landen om met inter-etnische verschillen en interreligieuze dialoog? Wat kunnen we van hen leren, welke valkuilen moeten we vermijden?

Tijdens de Kerkendag staat de nieuwe Bijbelvertaling centraal. Nieuwe woorden laten mensen weer opnieuw kijken naar oude begrippen. IKV en Pax Christi willen die lijn graag doortrekken naar de Vredesweek. Wat is de kracht van woorden? Er zijn woorden die haat zaaien en mensen verdelen in wij tegen zij. Er zijn ook woorden die heilzaam zijn en vrede stichten. Wat de een als vrijheid van meningsuiting betitelt, wordt door de ander als heiligschennis opgevat. Waar ontmoeten woorden elkaar, waar kunnen woorden juist bruggen slaan in plaats van verdelen? Daar gaan we in de Vredesweek naar op zoek.

Het materiaal voor de Vredesweek zal wat betreft de liturgische voorbereiding en materiaal voor school-en vormingswerk voor de zomer beschikbaar zijn bij Pax Christi en IKV. De Vredeskrant verschijnt dit jaar in een nog meer publiekstoegankelijke versie, die naar verwachting in juli af is. Bestellingen kunnen gedaan worden op basis van de korte inhoud die via de website www.vredesweek.nl beschikbaar is. Voor nadere informatie kunt u zich richten tot Helma Maas, tel. 070 - 350 71 00 of hmaas@ikv.nl