Universiteit Maastricht
Persbericht
9 september 2005
Buurtplatforms als levenselixer in een buurt
Socioloog René Gabriëls publiceert boek over Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost
Buurtplatforms hebben, mede dankzij hun inzet voor de leefbaarheid, grote betekenis voor de kwaliteit van leven in een buurt. Zeker in deze tijd van toenemende sociaal-economische problemen is dat nodig. Het functioneren van buurtplatforms in Maastricht wordt echter bedreigd door een aantal factoren: gebrekkige samenwerking tussen en binnen gemeentelijke diensten, onvoldoende interactieve beleidsvorming en toenemende publiek-private samenwerking, waarbij een-tweetjes tussen overheid en bedrijven de participatie van burgers ondermijnen. Dit zijn enkele conclusies uit het boek 'De betekenis van een buurtplatform voor de kwaliteit van leven. Een onderzoek naar het Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost' van René Gabriëls (Faculteit der Cultuurwetenschappen, Universiteit Maastricht). Op 17 september zal de auteur het boek aanbieden aan wethouder J. Costongs, in het Maastricht City-Centrum.
Gezien het belang van buurtplatforms voor de kwaliteit van leven in een buurt is het goed ze de erkenning te geven die ze verdienen. René Gabriëls pleit in zijn boek voor de instelling van een jaarlijkse prijs voor samenlevingsopbouw en de oprichting van een buurtservicebureau voor de ondersteuning van alle buurtplatforms van Maastricht. Buurtoverstijgende kwesties kunnen in jaarlijkse stadsconferenties aan de orde worden gesteld. Met de invoering van buurtbudgetten zouden buurtplatforms zelf kunnen beslissen hoe ze een bepaalde som geld inzetten ter verbetering van de kwaliteit van leven in hun buurt.
In het boek staan burgers centraal die zich inzetten voor buurtplatforms, ook wel buurtraden, buurtverenigingen of buurtoverleggen genoemd. Het tienjarig bestaan van Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost te Maastricht vormde de aanleiding. Door te focussen op de wijze waarop een specifiek buurtplatform functioneert, krijgt men de diverse dilemma's waarmee buurtplatforms in de praktijk worstelen scherper in het vizier. Het verhaal over het Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost kan dienen als een spiegel die andere buurtplatforms (ook buiten Maastricht) uitnodigt tot zelfreflectie. Het toont hoe een buurtplatform het levenselixer in een buurt kan zijn.
Het boek is gebaseerd op een uitvoerig onderzoek (op basis van interviews en vragenlijsten) naar het Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost en een kleiner onderzoek naar het functioneren van andere buurtplatforms in Maastricht, in het afgelopen jaar. Er wordt een antwoord gegeven op een hele reeks van vragen die van belang zijn voor een beter begrip van het functioneren van buurtplatforms (doelstellingen, relatie met gemeente, politie, woningcorporaties, welzijnsstichting en bedrijfsleven etc.).
René Gabriëls is als filosoof en sociaal-wetenschapper verbonden aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht. In zijn onderzoek staan maatschappelijke problemen zoals armoede, integratie van allochtonen, racisme op het werk en de kloof tussen burger en politiek centraal. Dat leverde hem de geuzennaam 'filosoof van de onderklasse' op. Gabriëls is verbonden aan Qualirma, een organisatie die voor externe opdrachtgevers onderzoek doet naar de kwaliteit van leven. In 2003 rondde René Gabriëls in dit kader een onderzoek in de Roermondse achterstandswijk 't Veld af. Hij was ook betrokken bij een groots opgezet onderzoek in de Maastrichtse achterstandswijken Malberg en Wittevrouwenveld.
Noot voor de pers:
Het boek is te verkrijgen bij de voorzitter van het Buurtoverleg Boschstraatkwartier Oost, Servé Habets, tel 06 5149 1454 / 043 324 2116, e-mail servehabets@nutsonline.nl. Het boek wordt op 17 september om 9.30 uur aangeboden aan wethouder J. Costongs. Locatie: Maastricht City-Centrum, Capucijnenstraat 43. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. René Gabriëls (onderzoeker), tel. 043 388 3292, e-mail r.gabriels@philosophy.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine
Universiteit Maastricht