Socialistische Partij

Omsingel het kabinet!

Linkspartei op weg naar Bondsdag

16-09-2005 * Als komende zondag de nieuwe Duitse "Linkspartei" in de Bondsdag gekozen wordt, doet ze er verstandig aan om naast het leveren van stevige oppositie in het parlement vooral ook buiten het parlement actief te zijn en te blijven. "In Nederland is die combinatie van actie en fractie in ieder geval hét geheim achter óns succes." Dat zei SP-senator Tiny Kox op een verkiezingsbijeenkomst in Kassel van de Linkspartei.

Kox bekeek deze week in de midden-Duitse deelstaat Hessen de campagne van de Linkspartei, die moet opboksen tegen de politieke grootmachten SPD en CDU. Hij complimenteerde de aanhang van de nieuwe politieke formatie met de inzet maar waarschuwde dat het echte werk pas na de verkiezingen begint. "Vertrouwen winnen is een klus, vertrouwen waarmaken een karwei."

De SP-senator sprak op een bijeenkomst in Kassel over de vraag hoe de Linkspartei na 18 september een stem kan geven aan sociale bewegingen, die in de afgelopen tijd uit protest tegen het neoliberale beleid van bondskanselier Schröder in Duitsland zijn opgekomen. "Onze ervaring in Nederland is in ieder geval dat het kán. De SP kwam in 1994 als oppositiepartij het parlement binnen en is er sindsdien in geslaagd het in haar gestelde vertrouwen waar te maken, gezien de toename van leden en kiezers. Daarvoor heb je natuurlijk goede parlementariërs nodig, maar minstens even hard bevlogen activisten op alle niveaus. Kiezers komen niet naar je toe, het is omgekeerd: je moet ze opzoeken, met ze praten, samen kijken hoe je binnen en buiten het parlement zoveel mogelijk druk kunt opbouwen. Dat is geen eenvoudige zaak."

Oskar Lafontaine Gregor Gysi De nieuwe Linkspartei is ontstaan nadat bondskanselier Schröder vervroegde Bondsdag-verkiezingen uitlokte. De nieuwkomer is gevormd uit de voornamelijk in Oost-Duitsland actieve Partij van het Democratische Socialisme (PDS) en het nieuwe West-Duitse Kiezersalternatief voor Sociale Gerechtigheid (WASG), met vooral teleurgestelde ex-leden van regeringspartij SPD. Met Gregor Gysi en Oskar Lafontaine beschikt de nieuwe Linkspartei over aansprekende voormannen, maar in mensen en vooral middelen blijft ze ver achter bij de grootmachten SPD en CDU. De nek-aan-nek-race tussen die partijen beheerst de Duitse media en maakt het de laatste dagen voor de stembusgang nog erg lastig en spannend voor de veel kleinere Linkspartei.

Als de Linkspartei zondag de kiesdrempel van 5 procent haalt krijgt de nieuwe formatie 40 of meer parlementsleden - en ook heel veel geld. Kox: "Die luxe moet je weten te waarderen maar je moet ook oog houden voor de dreigende kant ervan. Geld is nuttig voor een politieke beweging, maar activisten op alle niveaus zijn nog veel belangrijker." De SP-senator sprak de hoop uit dat na komende zondag de Duitse Bondsdag een stevige linkse fractie telt. "Een verwante partij in het parlement van een buurland is ook plezierig voor ons. Veel problemen hebben een vergelijkbare oorsprong en een vergelijkbare oplossing." Zie ook:
* www.linkspartei.de