Ingezonden persbericht

AEX zal verder stijgen

AMSTERDAM, 20050916 -- Naarmate de AEX-index verder stijgt groeit het vertrouwen onder analisten. Uit een rondvraag van BeursOnline onder elf effectenhuizenen blijkt dat de marktvorsers steeds positiever worden over de kansen van de index. Momenteel gaan ze ervan uit dat de index over twaalf maanden op 420 punten zal staan, een stijging van iets meer dan 6% ten opzichte van het huidige niveau. In het begin van 2005 schatten de analisten het potentieel op slechts 3%. Het gemiddelde koersdoel van toen, 383 punten, is ruim gepasseerd.


De kanshebbers vinden we volgens analisten vooral onder de aandelen die dit jaar zijn achtergebleven. Dat zijn onder andere Vedior, Getronics, TNT en Ahold. Postbedrijf TNT voert het lijstje aan met een potentieel van 17%. Ahold lijkt koopwaardig te zijn op zwakte in de koers. Het gemiddelde koersdoel is 7,36 euro. Vedior is al lang, en tot nu toe ten onrechte, de lieveling van analisten. Mogelijk gaat het fonds de verwachtingen eindelijk waarmaken.

Na de achterblijvers vinden we op de ranglijst van meest potentievolle fondsen ING, Philips en Elsevier. Sinds onze vorige meting in april hebben deze fondsen een redelijke koersstijging laten zijn. De verwachting is dat ze de winsten verder uitbouwen.

Stijging 'dobbelfondsen' voorbij
In april hadden analisten het volstrekt bij het rechte eind door Versatel, Hagemeyer en Buhrmann als meest potentievolle fondsen aan te wijzen. Sinds april zijn deze fondsen hard opgelopen. De enige teleurstelling was Getronics. Maar dit aandeel gaat dus nu een inhaalslag maken, als we afgaan op de verwachtingen van analisten. De andere 'dobbelfondsen' worden afgeraden. Voor Versatel zien de analisten overigens geen hoger bod. Het gemiddelde koersdoel is 2,20 euro.

'Verkoop energieaandelen'
De rally in de energiegerelateerde aandelen - we hebben het over Shell en SBM Offshore -hebben de analisten niet aan zien komen. Ze gaven Shell in april een koersdoel van (omgerekend) 23 euro en SBM Offshore een koersdoel van 58 euro. Die grenzen zijn beide aandelen ruim gepasseerd. Voor de komende twaalf maanden zien de analisten weinig gebeuren met de fondsen. Shell zal naar 27 euro gaan, terwijl SBM Offshore zelfs met 2,6% kan dalen. Daarmee zijn de energieaandelen eigenlijk verkoopkandidaat.

Vermijden
In het lijstje van aandelen die u beter niet kunt hebben, vinden we ook KPN, Unilever, Numico, Heineken en ASML. Heineken noteert al sinds mensenheugenis rond 26 euro en zal daar ook over twaalf maanden staan. Van ASML verwachten de analisten een lichte koersdaling. Het koersdoel is sinds april onveranderd gebleven op 13,60 euro. Uitgesproken duur is Numico. Het aandeel staat al langer op de lijst van minst favoriete aandelen. Volgens het gemiddelde van de effectenhuizenen is het fonds momenteel 13% overgewaardeerd.

Referenties
De bovenstaande vooruitzichten zijn gebaseerd op een elftal rapporten van de onderstaande effectenhuizen:
ABN Amro
Delta Lloyd Securities
Fortis Bank
ING Wholesale Banking
Kempen & Co
Petercam
Rabo Securities
SNS Securities
Stroeve
Van Lanschot Bankiers
Wijs & Van Oostveen



Ingezonden persbericht