Groen!

Brussel, 16 september 2005

Laks mestbeleid van Kris Peeters dreigt ons zuur op te breken

Groen! eist afbakening van heel Vlaanderen als kwetsbaar gebied

Vera Dua De nieuwe meetgegevens die zo pas uitlekten i.v.m. de hoeveelheden nitraat in grondwater, zijn voor Groen! opnieuw een sterke aanwijzing dat de versoepeling van het mestbeleid sinds minister Peeters aan de macht is, tot een snelle achteruitgang van de waterkwaliteit leidt. De afwijkingen die steevast worden toegestaan op de uitrijregeling in het najaar, kunnen Vlaanderen en de Vlaamse boeren duur te staan komen.

Volgende week zal de Europese Commissie immers weer een uitspraak doen in het mestdossier. Als het advies van de advocaat-generaal gevolgd wordt, dreigt een veroordeling. Met alle kwalijke gevolgen van dien voor Vlaanderen.

Voor Groen! is de enige oplossing dat heel Vlaanderen afgebakend wordt als kwetsbaar gebied. Gebeurt dit niet dat komt ons drinkwater in gevaar.

Groen! vindt dat er streng moet opgetreden worden tegen mesttransporteurs die frauderen en illegaal mest lozen. Er moeten meer controleurs komen en de controle op mesttransporten moet voor de politie een prioriteit worden.

Maar als er zoveel overschrijdingen zijn, is er duidelijk ook een structureel probleem. Minister Kris Peeters weigert te erkennen dat de bemesting door de landbouw nefast is voor ons oppervlakte- en grondwater. Erger, in zijn nieuw voorstel van mestactieplan (MAP) versoepelt Peeters het mestbeleid. Hij geeft de landbouwers de illusie dat ze straks hun veestapel weer kunnen uitbreiden. Dat is een gevaarlijke en onverantwoorde denkpiste.

De verslechterde meetresultaten tonen nogmaals aan tonen ze nogmaals aan dat een verstrenging van het mestbeleid noodzakelijk is. Minister Peeters wil met zijn nieuw mestbeleid de boeren vrijer en verantwoordelijker laten omspringen met hun mest. Maar blijkbaar lappen veel transporteurs van mest zelfs de soepeler normen aan hun laars en gaan ze gewoon sluiklozen. Tenzij minster Peeters wil dat we straks geen drinkwater meer hebben, is een verstrenging van het MAP absolute noodzaak, geen versoepeling.

Onder de paarsgroene regering werd al 46,3 procent van het Vlaams grondgebied afgebakend als kwetsbaar gebied. Groen! heeft altijd verdedigd dat heel Vlaanderen moet worden uitgeroepen tot kwetsbaar gebied.

Ik heb alvast een actuele interpellatie ingediend om minister Peeters hierover te bevragen. Vera Dua, Voorzitter Groen!