Landstede


Record aantal Landstede studenten naar buitenland

Het aantal Landstede studenten dat stage loopt in het buitenland stijgt explosief. Gingen vorig jaar nog 60 studenten van Landstede buiten Nederland op stage, dit jaar zijn dat er al 90. En we verwachten dat volgend jaar meer dan 100 studenten in het buitenland werkervaring gaan opdoen, zegt beleidsadviseur Udo Lut.

Vooral studenten van de opleidingen Toerisme & Recreatie en Internationale Handel zoeken een stageplek in het buitenland. Maar ook toekomstige verpleegkundigen, kappers, onderwijsassistenten en technici nemen een kijkje over de Nederlandse grenzen.

Daarbij zijn Nederlandstalige locaties zoals Curaçao en Vlaanderen in trek en bijvoorbeeld wintersportlanden als Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Maar ook Turkije is booming business, vertelt Lut. Daar rijzen de hotels tegenwoordig als paddestoelen uit de grond.

Leken voorheen buitenlandse stages voorbehouden aan hbo- en universitaire studenten, tegenwoordig doen steeds meer mbo-studenten ervaring op in het buitenland. De toename van het aantal buitenlandse stagiaires heeft volgens Lut diverse oorzaken.

Vanuit Landstede worden studenten gestimuleerd hun blik te verruimen. Een buitenlandstage is voor opleidingen als Toerisme & Recreatie en Internationale Handel natuurlijk gewenst. Maar ook mond-tot-mondreclame heeft veel effect. Buitenlandse stagiaires komen veelal met positieve verhalen terug.

En het komt ook steeds vaker voor dat studenten via familie in het buitenland een stageplek bemachtigen. Bovendien wordt de wereld steeds kleiner. Het is tegenwoordig net zo eenvoudig om naar Aruba te reizen als naar Maastricht, bij wijze van spreken.