Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen actief in Cité Soleil, één van de armste sloppenwijken van Haïti

15/09/2005 15:37 -- Artsen zonder Grenzen heeft projecten opgezet in Cité Soleil, een van de grootste sloppenwijken van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Hier leven zon 250.000 mensen leven in armoede en sociale onrust.

De bewoners van Cité Soleil hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. Slechts twee gezondheidscentra zijn operationeel en voeren hoogstens twintig consulten per dag uit. Daarnaast kunnen velen de bestaande zorg niet betalen. De bevolking van deze sloppenwijk moet doorgaans rondkomen van minder dan 1 dollar per dag, in een land waar een keizersnede meer dan 300 dollar kost.

Artsen zonder Grenzen besloot het gezondheidscentrum Chapi in Cité Soleil te ondersteunen in samenwerking met het personeel van het Haïtiaanse Nationale Zorgsysteem. Op de eerste dag stonden meer dan 120 patiënten in de rij voor een gratis medische behandeling.

"Inmidddels hebben wij meer dan 2.900 patiënten behandeld en het aantal consulten neemt niet af. Op dit moment bieden wij in het Chapi gezondheidscentrum basisgezondheidszorg, kindergeneeskundige zorg en moeder- en kindzorg", zegt Loris De Filippi, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Haïti.

Ook heeft Artsen zonder Grenzen het enige ziekenhuis in de sloppenwijk in Cité Soleil, weer in gebruik genomen, nadat het al meer dan een jaar leeg stond. Het ziekenhuis team biedt 24 uur per dag basisgezondheidszorg en voert tevens operaties uit. In de eerste dagen zijn 80 patiënten behandeld in de polikliniek en 17 operaties uitgevoerd.

In december 2004 opende Artsen zonder Grenzen in het St. Josephs ziekenhuis in Port-au-Prince een traumacentrum met 56 bedden, om gratis noodhulp en chirurgische diensten te kunnen bieden aan het groeiende aantal slachtoffers van geweld. Sindsdien zijn bijna 4.500 patiënten behandeld.

Sinds april 2005 voorziet Artsen zonder Grenzen in gratis basisgezondheidszorg in Decayette, speciaal gericht op vrouwen en kinderen. Daar verricht de organisatie zon 120 consulten per dag.

Verbetering van watervoorziening en hygiëne in Uganda -- datum: 14/09 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054