FNV

Payrolbedrijven krijgen cao die aansluit bij werksector

FNV Bondgenoten onderhandelt over een cao voor de payrolsector. Het gaat om bedrijven die personeel van ondernemers overnemen. De werknemer blijft gewoon in functie, op zijn eigen werkplek. "Het is nog niet duidelijk of deze cao onderdeel wordt van de cao van de grote uitzendbureaus of dat we met een werkgeversvereniging van payrolbedrijven een eigen cao gaan afsluiten", zegt vakbondsonderhandelaar Marcel Nuyten. "Zeker is dat we met de arbeidsvoorwaarden dicht bij de werksector willen aansluiten."

Daarom zit nu ook FNV Horeca aan de onderhandelingstafel. Maar als straks bijvoorbeeld afspraken in de bouw nodig zijn, kan dat ook FNV Bouw zijn.

Payrolling is in opkomst. Grote uitzendbureaus en personeelsadviesbureaus, zoals Van der Noordt in Almelo (met al achtduizend werknemers), hebben zich op deze tak van sport toegelegd.

Vooral in de horeca vervreemden werkgevers hun vaste medewerkers die echter als vanouds blijven koken of serveren. Kleine bedrijven vinden de salarisadministratie en de zorg voor het personeel een last. Bovendien lopen ze minder risico met een dure vaste kracht te blijven zitten als het wat minder gaat. Voor werknemers kan payrolling gunstig uitpakken door meer werkzekerheid en een professionele afdeling personeelszaken.

Vorig jaar kwam FNV Bondgenoten in conflict met Van der Noordt. Het payrolbedrijf, dat stevig aan de weg timmert, sloot een bedrijfs-cao af met een personeelsbond die onder controle van de werkgever stond. De Arbeidsinspectie verbood de `overeenkomst'.

Van der Noordt Payrolling op zijn beurt won een rechtszaak over de verplichte aansluiting bij het pensioenfonds voor langdurige uitzendkrachten. In hoger beroep wees de rechter de eis van het fonds op verplichte aansluiting af.

"We werken nu aan een gesloten sector-cao met betrouwbare werkgevers die lid zijn van de werkgeversvereniging", vertelt vakbondsbestuurder Nuyten. "We gaan die cao dus niet bij de minister voordragen voor een algemeen verbindend verklaring. Andere bureaus blijven zo gehouden aan de uitzend-cao met werkgeversorganisatie ABU."