Ingezonden persbericht
Grote zorgen over pensioen en AOW
Ongerustheid zet niet aan tot aanpak pensioentekort
Ede, 16 september 2005 -- Meer dan de helft van de Nederlanders (56%) maakt zich zorgen over hun pensioen. Zij verwachten zonder extra maatregelen later te weinig pensioeninkomen te hebben. Ook zijn zij somber over de AOW. Maar liefst 70% van de Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar verwacht later veel minder of helemaal geen AOW-uitkering meer te ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van financiële dienstverlener RVS. Opvallend is dat men geen actie onderneemt om het pensioentekort aan te pakken. Slechts 6% van de Nederlanders verwacht het komende jaar extra geld opzij te leggen om het pensioen aan te vullen. Bijna de helft van de Nederlanders (48%) heeft nog nooit een pensioenberekening gemaakt. Ewout Steenbergen, directeur RVS, roept overheid en bedrijfsleven dan ook op tot een gezamenlijk communicatieoffensief om het publiek te informeren en aan te zetten tot actie.
De onderzoeksresultaten zijn vrijdag 16 september gepresenteerd op het symposium 'Pensioenbewust of Ongerust' dat georganiseerd is in het kader van de 100e verjaardag van het bekende logo van RVS.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Nederlanders beschouwen het ontvangen van een goed pensioeninkomen niet zozeer als hun eigen verantwoordelijkheid, maar hechten sterk aan het solidariteitsbeginsel. Zij zien vooral een taak weggelegd voor de overheid, werkgevers en pensioenfondsen en -verzekeraars. Uit het onderzoek blijkt ook dat 40% van mening is dat werknemers elkaar moeten ondersteunen bij het opbouwen van een pensioen. Hoger opgeleide jongeren zien een goed pensioeninkomen in grote mate als een eigen verantwoordelijkheid.
Hoge verwachtingen
Uit het RVS-onderzoek blijkt verder dat bijna een derde van de werknemers (31%) verwacht dat zij na het pensioen meer geld nodig hebben dan tijdens het werkende leven. Met name jongeren (tot 34 jaar) denken meer geld nodig te hebben. Als men ouder wordt, worden de financiële verwachtingen echter soberder. Nederlanders verwachten tijdens hun pensionering vooral meer tijd te besteden aan hobby's in en rond het huis, aan wandelen en fietsen en aan lezen. Zij lijken daarmee hun pensioen te willen invullen met activiteiten die ze nu in hun vrije tijd doen.
Nederlanders zeggen met name na te denken over hun pensioensituatie als hun partner overlijdt (55%), als men gaat trouwen of samenwonen (38%) of bij een tweede of volgende baan (34%). Het accepteren van een eerste baan is slechts voor 22% van de Nederlanders reden om na te denken over het pensioen.
Communicatieoffensief
Een mogelijke reden van het lage pensioenbewustzijn is de complexiteit van het pensioenstelsel en de ingewikkelde pensioeninformatie. Slechts de helft van de Nederlanders (52%) zegt bijvoorbeeld de pensioen-opgave redelijk tot goed te begrijpen. Ewout Steenbergen, directeur RVS, riep overheid en bedrijfsleven tijdens het symposium van 16 september dan ook op tot een gezamenlijk communicatieoffensief. 'Dit pensioenprobleem moeten we samen aanpakken. We moeten het publiek informeren en aanzetten tot actie, want de pensioen-problematiek wordt zwaar onderschat. Mensen verwachten dat overheid en bedrijfsleven wel zullen ingrijpen. Maar om later goed te kunnen rondkomen, moeten ze toch echt zelf actie ondernemen', aldus Steenbergen. Volgens collega-directeur bij RVS, Roland Boekhout, gaat RVS als individuele pensioenspecialist klanten nog nadrukkelijker helderheid geven in de persoonlijke pensioensituatie. Boekhout kondigt tevens aan dat het aantal RVS-adviseurs wordt uitgebreid van 850 tot 1000 in 2006 om nog meer Nederlanders te kunnen bedienen met persoonlijk financieel advies.
RVS is een van de grotere financiële dienstverleners met eigen adviseurs in loondienst (850). RVS geeft persoonlijk financieel totaaladvies bij klanten thuis en richt zich op pensioenen, verzekeringen en hypotheken. Het bedrijf heeft al meer dan 165 jaar ervaring en is onderdeel van de ING Groep.