VVD



15 sep 2005 - VVD wil aanpak en oplossing problemen IND

Tweede-Kamerfractie

Eerste reactie VVD-Tweede-Kamerfractie bij rapport Rekenkamer.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer roept minister Verdonk op de in het rapport van de Algemene Rekenkamer gesignaleerde tekortkomingen en problemen op te lossen. VVD-Kamerlid Arno Visser prijst de minister dat zij het initiatief heeft genomen de Algemene Rekenkamer om een onderzoek naar de interne organisatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te vragen.

"De eerste stap bij het oplossen van problemen is ze te benoemen, niet ze weg te moffelen of te ontkennen. Het Rekenkamerrapport heeft blootgelegd en bevestigd welke problemen spelen binnen de IND en de Vreemdelingenketen. Het rapport geeft waardevolle aanbevelingen", aldus Arno Visser. Hij complimenteerde de Rekenkamer met de doorwrochte studie die zij heeft gedaan.

De Rekenkamer stelt voor dat meer bestuurders hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de prestaties van de vreemdelingenketen als geheel. De VVD voegt daar aan toe, dat wellicht een meer eenduidige, misschien zelfs eenhoofdige politiek-bestuurlijke bevoegdheid nodig is om grip te krijgen en prestaties te verbeteren. De Rekenkamer signaleert dat er al voor de overdracht van taken spanning bestond tussen diverse overheidsdiensten en bestuurslagen. Verantwoordelijke bestuurders moeten volgens de VVD ook de bevoegdheden hebben op die zaken waarvoor zij verantwoordelijkheid moeten afleggen. Anders komen zowel de effectiviteit als de democratische controle in het geding. De VVD is geschrokken van het feit dat gemeenten en politieregio's niet wisten hoeveel reguliere aanvragen zij jaarlijks behandelden en in 2004 overdroegen aan de IND. De VVD omarmt de suggestie om de IND te laten leren van ervaringen bij andere overheidsorganisaties.

Arno Visser vraagt nadere informatie over het feit dat mogelijk mensen tot Nederland zijn toegelaten, die niet toegelaten hadden moeten worden. Volgens de Rekenkamer zijn als gevolg van gebrekkige organisatie en informatievoorziening mogelijk verkeerde beslissingen genomen met betrekking tot de toelating.

Arno Visser: a.visser@tweedekamer.nl