Erasmus Universiteit Rotterdam

De genen in nullen en enen

Bioinformatica heeft in enkele jaren tijd een centrale positie verworven in het biomedisch wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast doen tal van praktische toepassingen van dit vakgebied hun intrede in de kliniek. Ook in het Erasmus MC is de afdeling Bioinformatica niet meer weg te denken. Prof.dr. Peter van der Spek, hoogleraar en afdelingshoofd Bioinformatica, houdt op vrijdag 16 september aanstaande om 16.00 uur zijn oratie met de titel 'De genen in nullen en enen'.

Biomedisch onderzoek genereert steeds grotere hoeveelheden data. Genomics en proteomics, bijvoorbeeld, die de fundamentele rol van genen en eiwitten in het lichaam verder ontrafelen, leveren enorme stromen gegevens op. De mogelijkheden van beeldvormende technieken, zoals MRI en CT-scan, nemen toe als gegevens beter kunnen worden benut. Ook in de kliniek zullen diagnostische en prognostische technieken steeds meer gebruik maken van ICT.

Deze datastromen vragen om hoogwaardige software t.b.v. data-integratie welke gebruik maakt van zeer krachtige computers. Deze software wordt verder ontwikkeld op het Erasmus MC door informatici in nauwe samenwerking met de betrokken onderzoekers en artsen. Het Erasmus MC beschikt sinds 2004 over een afdeling Bioinformatica die deze taak vervult. Daarnaast heeft de afdeling een eigen onderzoeksprogramma op het gebied van neurowetenschappen, waarin het samenwerkt met diverse wetenschappelijke en klinische disciplines.

Het afgelopen jaar hebben onderzoekers van de afdeling als auteur en coauteur meegewerkt aan een tiental publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Nature Genetics, Cancer Research en The New England Journal of Medicine. Deze publicaties betreffen belangrijke toepassingen die de afdeling heeft ontwikkeld voor onder meer de gen-chip technologie (DNA microarray) en de I-space, een ruimte waarin scans driedimensionaal kunnen worden geprojecteerd.

Tijdens zijn oratie 'De genen in nullen en enen' gaat prof.dr. Peter van der Spek in op de activiteiten van zijn afdeling en de spectaculaire resultaten die in korte tijd zijn geboekt. Voorafgaand aan zijn oratie vindt het symposium 'Microarrays from bench to bedside' plaats, waar diverse sprekers toepassingen van de gen-chip technologie in hun onderzoek toelichten.