Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van staatssecretaris Van Geel van VROM bij bij de opening van OCAP op 7 september 2005 in Bleiswijk. OCAP is een initiatief waarbij industriele CO uit Pernis via een oude oliepijpleiding (de Den Uyl-leiding) naar het kassengebied wordt getransporteerd. Daar wordt de CO gebruikt om de bloemen goed te laten groeien.

Majesteit, meneer de commissaris, dames en heren,

Een innovatief concept waarvan verschillende partijen profiteren. Dat is OCAP. En dat niet alleen, want OCAP draagt daarnaast bij aan de verduurzaming van de energiehuishouding.
Normaal gesproken wordt het afvalproduct CO regelrecht uit de schoorsteen de lucht in geblazen. Het is uniek dat hiervoor een nuttige toepassing is gevonden door die CO te gebruiken voor de Nederlandse kassen. Zo verandert CO van een broeigas in een groeigas. Voor mens en milieu is die industriële CO een kwalijke zaak, maar onze aardbeien, tulpen en tomaten groeien er prima op. Doordat tuinders minder aardgas hoeven te stoken neemt ook de verzuring af, dat is goed voor de lokale luchtkwaliteit en de volksgezondheid.

OCAP boekt dus een dubbel resultaat, en dat is maar goed ook, want Nederland moet een grote inspanning leveren in de strijd tegen klimaatverandering. De gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn: smeltende poolkappen waardoor de zeespiegel stijgt, mislukte oogsten, drinkwatertekorten en woestijnen in Zuid-Europa. Gelukkig werd begin dit jaar het Kyoto-protocol van kracht, dat op internationaal niveau helpt de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat vraagt van ons, dat we tussen 2008 en 2012 gemiddeld zes procent minder broeikasgas uitstoten ten opzichte van 1990. Gelukkig liggen we op schema, maar OCAP komt zeker van pas.

Als staatssecretaris van milieu zie ik in het OCAP-project daarnaast een belangrijk kernpunt van mijn milieuvisie, 'milieu als kans', gerealiseerd. Investeren in innovatieve en schone productieprocessen loont en is niet alleen goed voor de concurrentiepositie, ook het milieu vaart daar wel bij. En bij dit in initiatief heeft het bedrijfsleven het milieu zeker als kans gezien: Shell doet iets nuttigs met een restproduct; de tuinders zien de industriële CO wel zitten omdat die van een betere kwaliteit is dan hun eigen geproduceerde CO en nemen daarom het product af; VolkerWessels en Hoekloos bouwen een nieuwe infrastructuur, en beginnen een nieuwe tak van sport als transporteur van CO . Met de investering van honderd miljoen euro om het distributienetwerk voor CO te bouwen, laten deze bedrijven zien dat ze durven te investeren in milieu. De overheid heeft ook bijgedragen aan de realisering van het project, door fiscale steunmaatregelen (Vamil) en door groen beleggen aantrekkelijk te maken.

Afgezien van die positieve bijdrage, is OCAP tot stand gekomen zónder dwang vanuit de overheid; deze oplossing is nergens voorgeschreven of afgedwongen, niet in regelgeving en niet in een vergunning. Er is zelfs geen afspraak tussen overheid en markt nodig geweest. De overheid heeft wel een belangrijke randvoorwaarde geleverd voor dit initiatief door een prijs te koppelen aan de uitstoot van CO . Dit jaar is een systeem voor CO -emissiehandel in werking getreden, waarbij de grote energiegebruikers, zoals energiebedrijven, chemische bedrijven en oliemaatschappijen, een uitstootplafond voor CO hebben gekregen. Als een bedrijf onder dat plafond blijft, mag het de overblijvende CO -rechten verkopen aan een bedrijf dat teveel CO uitstoot. Emissiehandel zorgt dus voor prikkels om te zoeken naar manieren die de kosten van CO -uitstoot zo laag mogelijk houden, en tegelijkertijd een economische en een milieuwaarde hebben. OCAP is aldus te zien als het resultaat van een afweging die op een marktconforme wijze plaatsvindt. Milieu in de prijzen zogezegd. En dat vinden we als overheid een mooi resultaat.

Het Kyotoprotocol is bindend, en we moeten als overheid én bedrijfsleven onze emissies kunnen verantwoorden. Bij het verplaatsen van CO , zoals bij OCAP gebeurt van Shell naar de glastuinbouw, verandert ook degene die verantwoordelijk is. Daarover is de afgelopen tijd veel discussie geweest, maar ik ga ervan uit dat er spoedig meer helderheid zal komen, mede na overleg met Brussel.

Na deze kanttekening een nieuw compliment: het oplappen van de de oude pijpleiding van Rotterdam naar Amsterdam dat ook wel waard. De 'Joop den Uyl-leiding' laat een goed staaltje zien van nuttig hergebruik. En milieuvriendelijk CO -hergebruik is een staatsman waardig. Die leiding biedt overigens aantrekkelijke perspectieven, zoals uitbreiding van de CO -levering aan andere glastuinbouwgebieden. Maar ook als toevoerleiding naar locaties waar CO defintief kan worden opgeslagen, zoals lege gasvelden. En dat is waar ik naar toe wil.

Het afvangen en ondergronds opslaan van CO staat wereldwijd steeds meer in de belangstelling van klimaatdeskundigen, van milieuorgansisaties en van wereldleiders zoals tijdens de G8-top in Gleneagles. Nederland doet mee in het Carbon Sequestration Leadership Forum, een Amerikaans initiatief met een selecte club landen die CO -opslag naar een hoger plan willen brengen. Dat doen we omdat het terugdringen van de CO -uitstoot op de langere termijn een speerpunt blijft. En het ondergronds opslaan van CO vervult naast energiebesparing en hernieuwbare energie zoals zon, wind en biomassa, een belangrijke rol in de strijd tegen het klimaatprobleem. Het kabinet is voortvarend bezig met CO -opslag, getuige ook de prominente plaats die het heeft in de discussies rond de verdeling van de extra FES-gelden.

En volgens mij moet Nederland ook voortvarend te werk gaan, en zelfs voorloper willen zijn bij het zoeken van innovatieve oplossingen voor de milieuproblemen van nu en van de toekomst. Dat er veel goeds wordt gedaan, is te zien op de plek waar we nu bij elkaar zijn. En ik hoop met u dat het daar niet bij blijft, maar dat u meewerkt om dit soort successen ook in de toekomst te boeken. Er liggen grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op dit vlak. Daarom hoop ik dat OCAP een eerste stap is op weg naar een verdere uitbouw van deze CO -infrastructuur, en naar nieuwe initiatieven uit de markt rond CO -opslag. Het kabinet wil deze ontwikkelingen ondersteunen en nodigt de markt dan ook uit te komen met initiatieven.

Voor nu rond ik af met de een hartelijke felicitatie aan OCAP voor dit baanbrekende werk. Ik hoop dat het beleid én de markt hen gunstig gezind blijven. Dan volgen er na de eerste klap vast nog meer. En dat die meer dan een daalder waard zijn, staat vast.

Hartelijk dank voor uw aandacht.