Erasmus MC


16-09-2005: Samenwerking Erasmus MC, Rabobank en IBM in GRID-technologie
Ongebruikte computercapaciteit ingezet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

Erasmus MC heeft in samenwerking met Rabobank en IBM ongebruikte computercapaciteit ingezet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit is de eerste niet-commerciële samenwerking van Nederlandse bedrijven op dit gebied. Met het gezamenlijke initiatief 'Grid2Do' kunnen ingewikkelde berekeningen sneller worden gedaan, door verschillende computers tegelijkertijd kleine pakketjes informatie te laten verwerken.

Grid is een technologie die een virtueel, samenwerkend geheel over internet kan verzorgen met resources zoals data, computercapaciteit, apparatuur en toepassingen. In het Erasmus MC is in augustus 2003 gestart met het project Grid2Do. Bij dit project levert de Rabobank de computercapaciteit en IBM de kennis. In tests is aangetoond dat Grid technologie succesvol kan worden toegepast voor onderzoek naar osteoporose en neurodegeneratieve ziekten (zoals bijvoorbeeld Alzheimer).

Door Grid-technologie 100x sneller
Bij Grid wordt de gevraagde informatie opgedeeld in pakketjes en die worden vervolgens door verschillende computers uitgerekend. Hierdoor kan de verwerkingstijd met bijna een factor 100 omlaag: berekeningen die normaal zes uur duren, kunnen met de Grid- technologie worden goedkoper, omdat er gebruik kan worden gemaakt van de capaciteit van bestaande computers.

Praktijkvoorbeeld
De scanner-apparatuur in ziekenhuizen verbetert, waardoor met een kortere scantijd betere beelden kunnen worden gemaakt van delen van het menselijk lichaam. Dit heeft een enorme invloed op onderzoek naar ziekteprocessen en op de diagnose en behandeling van patiënten. Het gevolg is wel dat er steeds meer en steeds grotere beelddatasets gemaakt worden. Om alle informatie uit die beelden op een efficiënte manier te verwerken, is de hulp van computertechnologie onontbeerlijk. Voor sommige, vaak drie- dimensionale, toepassingen kan de rekentijd oplopen tot uren of dagen. Hetzelfde geldt voor medisch en moleculair onderzoek waarbij steeds grotere gegevensbestanden verkregen worden die aan elkaar gekoppeld en geanalyseerd moeten worden (bioinformatica). Door ongebruikte computercapaciteit in te zetten kan men tijd winnen en kosten besparen.

terug