Persberichten - Unieke archeologische vondsten gedaan in Krimwijk II
Uitgebracht op: donderdag 15 september 2005
Bij werkzaamheden voor de Voorschotense nieuwbouwlocatie Krimwijk II zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan. De vondsten stammen uit de late Bronstijd en zijn uniek voor West-Europa.
De vondsten bestaan uit twee veenpaden, waarschijnlijk uit de late Bronstijd. Dat is ongeveer 1000 -600 jaar voor Christus. Een veenpad is een gebouwde weg in het veen, met een breedte van ongeveer 80 centimeter. Het pad is vergelijkbaar met een houten steiger zoals wij die nu kennen. Het bestaat uit op elkaar gestapelde takken rijshout, bij elkaar gehouden door verticaal en diagonaal geslagen houten palen. De veenpaden werden gebruikt als transportroute van droge gebieden naar het water of tussen droge gebieden. Daarnaast hadden ze soms een rituele betekenis. De natte gebieden met veel vennetjes werden gezien als een spiegel voor de goden. Vanuit de droge gebieden liepen mensen over de paden naar het natte veengebied om daar te communiceren met de goden en soms ook om ter plekke te offeren.
Van zeldzame lengte
De vondsten in Voorschoten zijn uniek in Nederland en daarbuiten. Vergelijkbare veenpaden zijn in Nederland voornamelijk in Drenthe gevonden. Maar in de kustzone, waarin Voorschoten ligt, is de aanwezigheid van veenpaden zeer zeldzaam. Daarnaast is de lengte van de veenpaden bijzonder. Elders in Europa, bijvoorbeeld in Duitsland en Engeland, komen ook veenpaden voor. Maar deze zijn meestal veel korter dan de twee Voorschotense veenpaden. Het ene pad heeft een lengte van 360 meter, de ander van bijna 100 meter.
Instandhouding veenpaden
In eerste instantie was er onduidelijkheid over de betekenis, waardering en mogelijkheden voor het behoud van de vondst, die vorig jaar oktober gedaan is. Daarom hebben de gemeente, project-ontwikkelaar en provinciaal archeoloog eerst verder onderzoek laten verrichten door archeologisch bureau Hollandia. Zo is bekeken hoe de veenpaden bewaard konden blijven binnen de huidige bouwplannen. Het bleek dat het blootleggen van de paden, zodat ze voor het publiek te bezichtigen zijn, niet tot de mogelijkheden behoort. De veenpaden zijn uiterst vergankelijk. Als het water verdampt uit het hout, blijft er binnen enkele uren niets dan poeder van over. Vanwege de bijzondere betekenis van de vondst en omdat er in de verre toekomst wellicht wel mogelijkheden zijn om de veenpaden te bewaren, worden ze in de bodem in stand gehouden. Daarom worden er geen leidingen en beplanting boven de paden aangebracht. Ook het rioolplan wordt speciaal aangepast op de ligging van de paden. Bouwwerken mogen wel boven de veenpaden worden geplaatst, maar heipalen moeten op afstand van de paden worden aangebracht. Op de plek waar waterpartijen zijn gepland, worden de paden afgedekt met doek en platen.
Om inwoners te herinneren aan de unieke historische waarde van de grond, worden presentatieborden gemaakt. Ook heeft Park Allemansgeest CV een kunstenaar ingeschakeld om de veenpaden herken-baar te houden in de openbare ruimte. Bekeken wordt of een educatief boek gemaakt kan worden over de archeologische vondsten in de Zuid-Hoflandse Polder, waar Krimwijk II wordt gebouwd.
Gemeente Voorschoten