KNMG

Hoe kun je een toenemende druk op de capaciteit ombuigen?

Dokter, schikt 't?

Symposium Taakherschikking en de gevolgen voor artsen

Taakherschikking: een nieuwe verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Maar wat vindt u van taakherschikking? Wat zijn uw ervaringen en wat verwacht u van de beleidsmakers op dit gebied? Voor het Symposium over Taakherschikking op 15 september a.s. heeft de KNMG acht sprekers uitgenodigd, vier mensen uit de praktijk en vier beleidsmakers. Een van de sprekers is dr. Victor Umans, cardioloog in het Medisch Centrum Alkmaar. In zijn presentatie komt het volgende aan de orde:

Binnen de zorggroep Cardiologie van het MCA was sprake van een toenemende druk op de capaciteit: groeiende patiëntenstromen, overvolle poliklinieken, hoge bedbezettingpercentages op de verpleegafdelingen, werkdruk onder artsen. Mede als gevolg hiervan kwamen sommige aspecten van de kwaliteit van zorg, zoals patiënteninformatie en voorlichting, in het nauw.

De oplossing werd gezocht in taakherschikking. Door het herschikken van taken van arts-assistent cardiologie naar de nurse practitioner, moest de coördinatie en continuïteit van zorg verbeteren. Doel hierbij was: een meer individuele behandeling, betere kwaliteit van zorg en een kortere opnameduur voor cardiologische patiënten. De effecten van het project taakherschikking zijn nauwlettend in kaart gebracht. Tijdens het symposium presenteert cardioloog Victor Umans de resultaten van dit project. Alvast een tip van de sluier: patiënten kunnen eerder naar huis, poliklinische toegangstijden dalen, geen toename van postoperatieve complicaties, betere afstemming met de eerste lijn en cardiologen worden ontlast.

Het programma
16.00 Opening door dagvoorzitter P.C.H.M. Holland, voorzitter KNMG 16.10 - 17.30 Vier artsen aan het woord als ervaringsdeskundigen · Dr. V.A.W.M. Umans, cardioloog Medisch Centrum Alkmaar · Mevrouw dr. A.P. Nauta, bedrijfsarts en psycholoog bij de NVAB · Dr. J.A.M. Galesloot, huisarts te Rotterdam · Prof.dr. P.R.G. Brink, chirurg/ hoofd afdeling traumatologie Academisch Ziekenhuis Maastricht 17.30 Dinerbuffet

18.30 - 19.50 Beleidsmakers geven hun visie: · Mevrouw mr. W. Sorgdrager, voorzitter stuurgroep MOBG · Prof.dr. M.J. Trappenburg, bijzonder hoogleraar patiëntenperspectief Erasmus Universiteit Rotterdam · Drs. F.B.M. Sanders, radioloog, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) · Mr. J.M. van der Most, voormalig seniorjurist bij het College voor Zorgverzekeringen, parttime adviseur Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn 19.50 Paneldiscussie met de 8 sprekers 20.20 Afsluiting door de dagvoorzitter 20.30 Einde/borrel

Locatie: Domus Medica, Lomanlaan 103 in Utrecht
Kosten: ¤ 100 voor KNMG leden en ¤ 150 voor niet-leden. Dit is inclusief buffet en een informatiemap. Inschrijving: U kunt zich online registreren op onze website www.knmg.nl/symposia. Op de site vindt u ook meer informatie over het programma.

Accreditatie is toegekend:
de Nederlandse Internisten Vereniging (3 punten)
Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (3 punten) Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (3 punten) het College voor Accreditering Huisartsen (3 punten). Accreditatie is ook aangevraagd voor chirurgen en sociaal geneeskundigen.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Arno van Rooijen, beleidsmedewerker KNMG a.van.rooijen@fed.knmg.nl