Algemene Onderwijsbond

Ook werkgeversverbond voortgezet onderwijs (WVO) vindt CAO-bod te mager

AOb en WVO inhoudelijk op één lijn, actiebereidheid verschilt

UTRECHT, 15.09.2005 Ondanks de harde kop van het bericht ('geen steun voor acties') in de nieuwsbrief van werkgeversorganisatie WVO, leest de Algemene Onderwijsbond (AOb) met name overeenkomsten in de kritiek op het CAO-bod van minister Van der Hoeven. Alleen de stelligheid en de manier waarop beide organisaties hun kritiek naar buiten (willen) brengen verschilt sterk. Martin Knoop, dagelijks bestuurder AOb: "Net als de AOb willen ook de werkgevers dat het onderwijspersoneel een goed salaris krijgt, in plaats van een verlaging. Dit blijkt overduidelijk uit hun nieuwsbrief van vandaag. We zijn erg blij met de inhoudelijke steun voor ons verzet, want dat onderstreept weer eens dat de minister echt de plank misslaat met haar voorstel het onderwijspersoneel er in salaris op achteruit te laten gaan."

In de vandaag (donderdag 15 september) verschenen nieuwsbrief van het WVO schrijft de werkgeversorganisatie echter ook dat zij de tijd nog niet rijp acht voor acties. Hoewel de AOb nu nog niet oproept tot bijvoorbeeld stakingen, vindt de bond wel dat de minister nu al gewezen moet worden op de onredelijkheid van haar bod. Martin Knoop, AOb: "Het signaal dat uitgaat van het CAO-bod is naar het zittende personeel én naar potentiële nieuwe leerkrachten, die gezien het dreigende lerarentekort hard nodig zijn, zo slecht, dat de AOb wél heeft gekozen voor actievoeren: niet de scholen dicht, wel de minister overal waar zij publiekelijk optreedt op ons verzet wijzen." De AOb trekt hierin gezamenlijk op met de andere werknemersorganisaties in het onderwijs.

De WVO wijst er in haar nieuwsbrief op, dat de loonontwikkeling in het voortgezet onderwijs de laatste jaren een forse achterstand heeft opgelopen ten opzichte van de marktsector én andere overheidssectoren. Ook wijst de WVO op het gevaar dat dit oplevert voor de toekomst van het onderwijs, gezien het dreigende lerarentekort.

De AOb daagt het WVO uit niet af te wachten, maar op zeer korte termijn de acties van de bonden te ondersteunen. Het gaat tenslotte om de toekomst van het onderwijs. Hun onderwijs, ons onderwijs, ieders onderwijs.