Lijst van vragen - fractie
Fractie
:
PvdA
Kamerstuknummer
:
29800-234
Vragen aan
:
Regering
Commissie
:
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Contactpersoon
:
Rob de Geest
Telefoonnummer
:
2754
Nr
Vraag
Blz
van
tot
1
Welke onderdelen van de afspraken van de fractievoorzitters waren voor de staatssecretaris "onacceptabel" toen zij er voor het eerst kennis van nam? (zie NRC d.d. 23 juli)
0
2
Heeft het kabinet kennisgenomen van de kritiek van de WRR, onder meer geuit tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer, dat de functie-indeling uit het WRR-advies niet bedoeld is als organisatiemodel en dan ook niet zo gebruikt moet worden? Wat vindt het kabinet van die kritiek van de WRR?
0
3
Is het kabinet van plan de kritiek van de WRR ter harte te nemen en de plannen op basis van de kritiek aan te passen?
0
4
Het kabinet zegt op pagina 11 van de kabinetsvisie letterlijk "veel programma's zijn mengvormen en vervullen meerdere functies tegelijk". Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot de functie-indeling? Past die functie-indeling dan wel bij de realiteit van de programma's? Mag uit deze uitspraak worden geconcludeerd dat programma's de grenzen van de functie-indeling mogen overstijgen?
0
5
Mag de NOS in de ogen van het kabinet nog een opiniërend programma maken na 2008?
0
6
Onderschrijft het kabinet nog altijd de conclusie van de visitatiecommissie dat omroepen zich moeten committeren aan de doelstellingen van de netten en zenders waarop ze als hoofdbespeler actief zijn?
0
7
Acht het kabinet het waardevol dat omroepen zich momenteel middels de geld-op-schema-methodiek committeren aan gezamenlijke afspraken voor het netcharter? Wil het kabinet die methodiek vasthouden?
0
8
Hoe verhoudt de inhoudelijke autonomie en de waarborgen voor gelijkwaardige plaatsing die licentiehouders krijgen voor de programma's in de functie opinievorming en maatschappelijk debat zich met de wenselijkheid dat licentiehouders zich committeren aan doelstellingen van netten en zenders?
0
9
Hoeveel procent van de zendtijd tussen 16u en 24u wordt na implementatie van het kabinetsvoorstel (naar schatting van het kabinet) gevuld met programma's uit de functie opinievorming n maatschappelijk debat?
0
10
Kan het kabinet uiteen zetten op welke wijze de publieke omroep kan voorzien in een herkenbaar aanbod per net, indien een substantieel deel van de programmering in de woorden van de staatssecretaris "over de schutting" kan worden gekieperd bij de Raad van Bestuur?
0
11
Heeft het kabinet kennis genomen van de kritiek van het Commissariaat voor de Media, dat tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer naar voren bracht dat zij het niet uitgesloten acht dat er zich problemen zullen voordoen bij het mediawettelijk toezicht op de naleving van de publieke taak, indien de voorgestelde functionele indeling wordt gehanteerd als leidend principe om de organisatie van de publieke omroep in te richten? Wat vindt het kabinet van die kritiek van het Commissariaat?
0
12
Is het kabinet van plan de kritiek van het Commissariaat ter harte te nemen en de plannen op basis van de kritiek aan te passen?
0
13
Hoe moet het Commissariaat beoordelen of een programma terecht in een bepaalde functie is ingedeeld?
0
14
Welke sanctiemogelijkheden krijgt het Commissariaat voor de Media om het programmeren van een programma binnen de verkeerde functie te bestraffen?
0
15
Herinnert het kabinet zich de volgende uitspraak van de staatssecretaris uit haar brief d.d. 4 december 2003 aan de Kamer? "Mijn belangrijkste conclusie is dat een experiment met reclamevrije jeugdprogrammering niet zinvol is. Het vermindert nauwelijks de blootstelling van kinderen aan reclame, het effect van een dergelijk experiment is niet wetenschappelijk verantwoord inzichtelijk te maken in verband met de vele andere invloeden waaraan een kind wordt blootgesteld en het leidt tot een geschatte inkomstenderving van 15 miljoen per jaar. Wanneer een (tijdelijk of duurzaam) verlies aan reclame-inkomsten niet wordt gecompenseerd, zal het televisieaanbod voor kinderen verschralen." Kan het kabinet voor alle elementen uit deze uitspraak aangeven in hoeverre de feitelijke situatie nu anders is dan in december 2003?
0
16
Het kabinet constateert op pagina 17 dat een verdere verlaging van het budget van de publieke omroep onvermijdelijk ten koste gaat van de kwaliteit en het bereik van de publieke omroep en dus ten koste van zijn publieke functies in de samenleving. Tevens kondigt het kabinet aan dat een derving van reclame-inkomsten niet zal worden gecompenseerd. Daaruit kan worden geconcludeerd, dat het kabinet accepteert dat kwaliteit en bereik en derhalve de publieke functies van de omroep achteruit gaan indien de omroep onvoldoende reclamegelden genereert. Waarom koppelt het kabinet de uitvoering van publieke functies aan de verdiencapaciteit van de publieke omroep in de advertentiemarkt?
0
17
Is het kabinet voornemens de derving van reclame-inkomsten niet te compenseren vanaf het moment dat het plan realiteit wordt, te weten 1 september 2008, of geldt dit voornemen ook al voor de periode tot 2008? Kan het kabinet in het laatste geval aangeven hoe de publieke omroep de derving van reclame-inkomsten tot 2008 moet opvangen?
0
18
Onderkent het kabinet dat de directe relatie tussen ledenaantal en budget leidt tot een continue wedloop om leden, aangezien ledenwinst van de ene omroep automatisch leidt tot relatief verlies bij de andere?
0
19
Wordt behalve budget ook zendtijd toegekend op basis van het ledental? Of mag een licentiehouder zelf uitmaken hoeveel zendtijd hij vult met het toegekende budget?
0
20
Zijn er grenzen aan de autonomie van licentiehouders in functie B?
0
21
Aan wat voor wettelijke waarborgen denkt het kabinet als het gaat om de interne pluriformiteit van nieuws? Hoe wil het kabinet een gelijkwaardige en onpartijdige behandeling van alle standpunten in de wet verankeren?
0
22
Waarom zijn wettelijke waarborgen voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening noodzakelijk? Schiet de NOS momenteel tekort in haar rol als objectieve, onafhankelijke journalistieke organisatie?
0
23
Heeft het kabinet ervan kennis genomen dat in de hoorzitting in de Tweede Kamer de buitenproducenten, de omroepverenigingen en de Raad van Bestuur de systematiek van de functie cultuur, educatie en andere informatie onwerkbaar achten? Wat vindt het kabinet ervan dat alle betrokkenen bij dit onderdeel van het plan, dit onderdeel afwijzen?
0
24
Hoe beoordeelt het kabinet de kritiek van de Raad van Bestuur?
0
25
Welk percentage van de totale door de NOS verzorgde zendtijd is het afgelopen jaar verzorgd door onafhankelijke producenten? Welk deel van de taken van de NOS kunnen na 2008 worden uitbesteed aan onafhankelijke producenten? Welk deel van functie C dient derhalve na 2008 te worden uitbesteed bij onafhankelijke producenten?
0
26
Hoe wordt aan de verplichte uitbesteding bij onafhankelijke producenten vormgegeven gedurende de overgangstermijn voor functie C?
0
27
Hoeveel geld is er de afgelopen vier jaar uitgegeven aan sport bij de NOS? Hoeveel inkomsten heeft de Ster verworven rondom sportuitzendingen? Hoe verhouden zich de uitgaven aan sport tot de inkomsten uit reclame rond sport?
0
28
Hoe groot zijn naar verwachting de Sterinkomsten dit jaar? Wat is de verhouding tussen de Sterinkomsten dit jaar en de omvang van functie C, prijspeil 2005, te weten 206 miljoen?
0
29
Onderschrijft het kabinet de stelling van de Raad van Bestuur dat functie C grotendeels afhankelijk is van reclame-inkomsten?
0
30
Kan het kabinet garanderen dat in de functie cultuur, educatie en andere informatie voldoende aandacht wordt gegeven aan enerzijds kinderprogrammering en anderzijds zwaardere kunstprogramma's? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
0
31
In de kabinetsvisie worden de budgetten voor de NOS en de licentiehouders gesteld op 140 miljoen en 129 miljoen, prijspeil 2005. Betekent de toevoeging "prijspeil 2005" dat de bedragen de komende drie jaar meestijgen met de indexatie?
0
32
Kan het kabinet voorbeelden geven van publieke omroepen in andere landen waar amusementsprogramma's die niet tegelijkertijd een nieuwsfunctie, een opiniërende functie of een culturele, educatieve of informatieve functie vervullen, zijn verboden? Zo ja, welke bereik- en kijktijdaandelen realiseren die publieke omroepen? Zo nee, hoe beoordeelt u dat gegeven?
0
33
Onderschrijft het kabinet dat amusement innovatief kan zijn? Zo ja, past amusement dat innovatief is binnen de kerntaken van de publieke omroep?
0
34
Wil het kabinet de Raad van Bestuur middels prestatieafspraken afrekenen op inspanningen of op resultaten? Het moet het multimediaal offensief voor jongeren in dat kader gezien worden?
0
35
Wordt het licentiehouders toegestaan samen te werken met de NOS, om in gezamenlijkheid programma's te maken, zoals bijvoorbeeld de gezamenlijke uitzendingen bij ingrijpende gebeurtenissen? Zo ja, wil het kabinet wettelijk voorschrijven in welke gevallen mag worden samengewerkt of worden daar geen wettelijke restricties aan verbonden? Zo nee, welk probleem wordt er opgelost door die samenwerking te gaan verbieden?
0
36
Is de nieuwe Raad van Toezicht al in functie? Zo ja, op welke wijze zijn de leden van de Raad geworven en geselecteerd? Zo nee, waarom niet?
0
37
Is het correct dat voor de Raad van Toezicht personen met een functie in het openbaar bestuur (zoals burgemeesters of CdK's) op voorhand zijn uitgesloten?
0
38
Welke criteria hanteert het kabinet voor de selectie van leden van de Raad van Toezicht?
0
39
Hoe dient de Raad van Bestuur vast te stellen of er lacunes optreden in het totale pallet van programma's in functie B en het derhalve geoorloofd is om die lacunes te vullen (blz. 29)? Indien de Raad van Bestuur een aanvullend programma wenst in verband met de pluriformiteit, wie kan zij dat programma dan laten produceren?
0
40
Is het denkbaar dat de leden van een omroepvereniging diezelfde omroepvereniging in verschillende varianten oprichten en derhalve langs meerdere kanalen zendtijd en budget verkrijgen? Welke meerwaarde biedt die mogelijkheid voor de pluriformiteit van het aanbod?
0
41
Is het kabinet van plan zelf de Nederlandse Programma Stichting op te heffen? Zo ja, per wanneer?
0
42
Gaat het kabinet voorzien in een sociaal plan voor de medewerkers van de NPS die gedwongen moeten worden ontslagen als de NPS wordt opgeheven?
0
43
Is de NPS per 1 september 2008 haar positie in het bestel kwijt en moet ze derhalve al voor 2008 maatregelen nemen om zich daarop voor te bereiden of krijgt de NPS, net als de andere omroepen vanaf 2008 een overgangstermijn waarin ze de organisatie kan afbouwen?
0
44
Is het kabinet bereid de statuten van de NPS zodanig aan te passen dat de stichting voort kan bestaan, bijvoorbeeld als licentiehouder met donateurs?
0
45
Is de organisatiestructuur in bijlage 2, waarin de NPS per abuis was opgenomen, een denkbare optie voor het kabinet?
0
46
Welk probleem lost het kabinet op met de opheffing van de NPS?
0
47
Waarom heeft het kabinet noch de visitatiecommissie eerder gewezen op problemen met het bestaan van de NPS?
0
48
Moet de tekst over de toekomst van de NPS op blz. 31 zo gelezen worden dat het de Raad van Bestuur verplicht wordt om de NPS-programma's die niet onder opinievorming en maatschappelijk debat vallen ("waaronder bijvoorbeeld Klokhuis en Sesamstraat"), te blijven financieren en uitzenden? Zo ja, tot wanneer geldt die verplichting? Zo nee, op welke manier kan het kabinet dan garanderen dat het voortbestaan van die programma's gewaarborgd is?
0
49
Kan het kabinet verduidelijken welke maatschappelijke behoefte wordt vervuld met de uitbreiding van de aan reclame te besteden zendtijd van 6,5% naar 10%?
0
50
Heeft het kabinet kennisgenomen van de uitspraken van de Ster tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer dat de uitbreiding van de reclamezendtijd nauwelijks zal leiden tot meeropbrengsten? Kan het kabinet een schatting geven van de meeropbrengsten die kunnen worden gerealiseerd door de vergroting van de zendtijd voor de Ster?
0
51
Hoe beoordeelt het kabinet de inschatting van de Raad van Bestuur dat de reclame-inkomsten de komende jaren fors terug zullen lopen?
0
52
Welk advies geeft het kabinet de Raad van Bestuur om de terugloop van reclame-inkomsten tegen te gaan?
0
53
Bent u het ermee eens dat de sterke afhankelijkheid van reclame-inkomsten de Raad van Bestuur niet prikkelt om in functie C programma's te selecteren die bedoeld zijn voor kleine of voor adverteerders onaantrekkelijke doelgroepen?
0
54
Is het voor de Raad van Bestuur mogelijk om de tenders in functie C uit te schrijven voor een verzameling programma's in plaats van voor losse programma's?
0
55
Is het kabinet het ermee eens, dat voor zwaardere culturele producties, zoals speelfilms of documentaires, langere planningstermijnen noodzakelijk zijn? Is het voor de Raad van Bestuur mogelijk om tenders in functie C uit te schrijven met een lange looptijd, bijvoorbeeld meerdere jaren?
0
56
Welk effect beoogt het kabinet met de verhoging van de minimale omroepcontributie van 5,72 euro naar 24 euro per jaar?
0
57
Heeft het kabinet kennis genomen van het rapport van BNN waaruit blijkt dat de jongere doelgroep massaal haar lidmaatschap op zal zeggen bij een dergelijke verhoging? Is dat het effect dat het kabinet beoogt? Zo nee, is het kabinet bereid dit onderdeel van het plan te corrigeren?
0
58
Op welke wijze draagt de verhoging van de minimale contributie van omroepverenigingen bij aan de volgens velen tekort schietende representativiteit van het totale ledenbestand? Verwacht het kabinet dat lagere inkomensgroepen, jongeren en allochtonen vaker of minder vaak lid zullen worden?
0
59
In welke boekhouding moeten licentiehouders de lasten van gebouwen, management en overhead opnemen? In de publieke of de commerciële boekhouding?
0
60
Mogen personeelsleden van licentiehouders zowel werkzaam zijn voor programma's in functie B als voor programma's in functie C en programma's die voor derden worden geproduceerd?
0
61
Is het kabinet van mening dat makers van culturele producties zeggenschap horen te hebben over het gebruik en de exploitatie van hun werk of dienen de makers in de ogen van het kabinet hun rechten over te dragen aan de publieke omroep?
0
62
Mag een licentiehouder een programma in eerste instantie uitzenden in functie B en later het programma aanbieden in functie C? Zo ja, worden daar voorwaarden aan verbonden? Zo nee, hoe gaat het kabinet dat verhinderen?
0
63
Mag een licentiehouder een programma in eerste instantie aanbieden in functie B en het later aanbieden op de commerciële markt? Zo ja, worden daar voorwaarden aan verbonden? Zo nee, hoe gaat het kabinet dat verhinderen?
0
64
Mag een licentiehouder of een buitenproducent een programma eerst produceren voor de publieke omroep in functie C en in een volgende jaargang voor een commerciële zender?
0
65
Wil het kabinet regels stellen aan de profilering van licentiehouders en producenten in functie C of laat zij het aan de Raad van Bestuur over om daarover met licentiehouders en producenten afspraken te maken?
0
66
Op welke wijze komt de prijs tot stand in functie C?
0
67
Kan het gevolg van toepassing van het marktmechanisme in functie C zijn dat populaire programma's in prijs stijgen, aangezien de publieke omroep om die programma's feitelijk gaat concurreren met commerciële zenders?
0
68
Is het kabinet bereid de Auteurswet aan te passen, zodat programma's van de publieke omroep zonder meerkosten via meerdere distributiekanalen kunnen worden verspreid, waarbij te denken valt aan broadcasting en narrowcasting en on-demand distributie via internet?
0
69
Wat is de actuele planning van het kabinet voor wetgeving en implementatie van de plannen voor de publieke omroep?
0
Partij van de Arbeid