KNMG
Samenwerken is het sleutelwoord
Accreditering van huisartsennascholing KNMG
Het principe van nascholing is dat huisartsen hun kennis en vaardigheden op peil houden en verbeteren. Die kennis moet natuurlijk inhoudelijk van goed niveau zijn en toegesneden op de praktijk van de huisarts. Maar wat is nu goed en wat is niet goed? Daarover kunnen de meningen nogal eens verschillen.
Kennis kan bijvoorbeeld inhoudelijk nog zo nuttig en belangrijk zijn, maar mist het doel als deze niet op een adequate manier aan de man wordt gebracht. En omgekeerd kan het zijn dat een leuk lesprogramma de lading dekt van een magere inhoud.
De overheid heeft bepaald dat elke beroepsgroep haar eigen kwaliteitsbeleid mag ontwikkelen en controleren. Voor huisartsen is het College voor Accreditering Huisartsen in het leven geroepen. Een groep deskundigen die zowel inhoudelijke als didactische kwaliteiten van nascholing in de gaten houdt en van goed- of afkeuring voorziet. Alleen geaccrediteerde nascholing geldt voor de herregistratie.
Het College bestaat ondermeer uit huisartsen die zich verdiept hebben in deze materie. Zij werken in principe met de normen die de beroepsgroep heeft opgesteld. Die normen zijn net als het huisartsenvak niet statisch, maar voortdurend in beweging. Wij willen samen met de onderwijsaanbieders werken aan een voortdurende optimalisering van de nascholing. Een van de speerpunten van het College is dat niet kennistoename centraal staat, maar vooral hoe kennis te gebruiken is in de dagelijkse praktijk.
Het huisartsenvak is éducation permanente. In de gaten houden van de kwaliteit dus ook. Wij zoeken voortdurend naar de beste manier om nascholing te verzorgen. Aanbieders van nascholing die op een creatieve manier met kennis om gaan, zijn hard nodig. Die aanbieders van nascholing hebben onafhankelijke, deskundige mensen nodig die meedenken over de juiste manier van invulling. Samenwerken is dus het sleutelwoord om goede kwaliteit te waarborgen.
Meer informatie over het College voor Accreditering Huisartsen én over de aanvraagprocedure accreditering vindt u elders op deze website.
Met al uw vragen en opmerkingen kunt u terecht bij mevrouw Lieske Hené, officemanager CvAH, telefoon (030) 28 23 882, email: l.hene@fed.knmg.nl.