D66

D66 ziet haar ergste vermoedens over het functioneren van de IND bevestigd door de Algemene Rekenkamer. Beslissingen worden niet tijdig genomen, klachten worden niet tijdig afgehandeld en - wat erger is - er wordt niet van fouten geleerd. Daardoor worden immigranten die om wat voor reden dan ook naar Nederland komen onheus en bureaucratisch bejegend. Kamerlid Ursie Lambrechts: `Dit is onacceptabel. We stellen in Nederland terecht strenge eisen aan iemand die een verblijfsvergunning aanvraagt. Daar hoort dan wel een correct handelende overheid tegenover te staan. Dat blijkt niet zo te zijn en dat is Nederland onwaardig'. D66 wil als eerste opheldering over de vraag, of de minister met de slordig werkende IND wel in staat is de volksvertegenwoordiging goed te informeren.

De Rekenkamer constateert wat D66 al langer vermoedt: de samenwerking tussen de IND en gemeenten, ambassades en politiekorpsen is slecht. Afstemming ontbreekt, niemand voelt zich verantwoordelijk voor het geheel en er is een grote kans op fouten. Lambrechts: `De linkerhand weet doorgaans niet wat de rechter doet. Dat was in 2003 al vastgesteld, maar blijkbaar is er nog niets veranderd'. D66 deelt de opvatting van de rekenkamer dat spanningen tussen de eenheidsstaat en decentralisatie niet op de vreemdeling mogen worden afgewenteld.

D66 maakt zich ook grote zorgen over de conclusie van de rekenkamer, dat de betrouwbaarheid van de informatievoorziening aan de Kamer gevaar loopt. De informatie die de IND aan de minister aanlevert is niet altijd even deugdelijk. Kamerlid Ursie Lambrechts: `Op het terrein van asiel en integratie spelen veel belangrijke en politiek gevoelige kwesties. Het is in onze democratie essentieel dat de volksvertegenwoordiging kan vertrouwen op correcte informatie om de juiste beslissingen te nemen'.

Minister Verdonk

We constateren dat de Minister van vreemdelingenzaken en integratie de aanbevelingen van de Rekenkamer grotendeels overneemt en zaken nader in het kabinet zal bespreken. Lambrechts: `We zullen de stappen van de minister kritisch volgen en resultaatseisen stellen. Er is daadkracht nodig om orde op zaken te stellen bij de IND. Maar als eerste willen wij nadere uitleg en garanties over de betrouwbaarheid van de informatievoorziening aan de Kamer'.

15-9-2005 13:30