D66

Schriftelijke vragen van de leden Van der Ham (D66) en Duyvendak (GroenLinks) aan de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake de enkelvoudige aanbeveling van een burgemeesterskandidaat in Doetinchem.

Ingediend 15 september 2005

1. Bent u ervan op de hoogte dat de Commissaris der Koningin in Gelderland zonder de gemeenteraad van Doetinchem te raadplegen het voornemen heeft gepubliceerd de zittende burgemeester tot waarnemend burgemeester te willen benoemen na de herindeling en een enkelvoudige procedure voorstelt tot benoeming? Zo ja, wat is hier uw opvatting over?

2. Bent u bekend dat de gemeenteraad van Doetinchem zich aan het begin van de officiële kandidaatstellingsprocedure voor een nieuwe burgemeester expliciet heeft uitgesproken tegen een procedure gericht op een aanbeveling bestaand uit slechts één kandidaat?

3. Is er bij de enkelvoudige aanbeveling die de gemeenteraad van Doetinchem in de besloten raadsvergadering van 25 augustus jl. --tegen het advies van de meerderheid van de vertrouwenscommissie in-- uiteindelijk toch heeft gedaan wat u betreft sprake van een aan overmacht grenzende situatie die een enkelvoudige voordracht rechtvaardigt?

4. Acht u het gegeven dat de aanbeveling met slechts 1 stem verschil door de gemeenteraad is gedaan ( met andere woorden: bijna de helft van de Raad heeft niet ingestemd met deze kandidaat) een goed uitgangspunt voor een vruchtbare samenwerking tussen gemeenteraad en burgemeester?

5. Deelt u onze mening dat alles afwegende de kandidaatstellingsprocedure beter over gedaan kan worden?

6. Op welke wijze gaat u in dat geval bevorderen dat de gemeente Doetinchem gebruik zal maken van de mogelijkheid om een raadplegend burgemeestersreferendum te organiseren?
_______________________

Zie: motie in het verslag van de behandeling van de profielschets in gemeenteraad van Doetincem op 17 maart 2005

15-9-2005 12:13