Minder besmettingen in kip en kipproducten
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) trof in 2004 beduidend minder
Salmonella en Campylobacter bacteriën aan in kip en kipproducten. De
besmetting met Campylobacter bleek in de zomermaanden nog wel
onrustbarend hoog.
Salmonella en Campylobacter zijn bekende veroorzakers van
voedselinfecties. Eten van besmet vlees kan leiden tot misselijkheid,
diarree en koorts. In 7,4% van de 1482 genomen monsters werd
Salmonella geconstateerd. Campylobacter besmetting was aanwezig in
17,6% van de monsters. De VWA controleert sinds 1996 jaarlijks kip en
kipproducten op de aanwezigheid van deze ziekmakers. Sinds 2001 laten
de besmettingen een dalende trend zien. In 2004 is voor het eerst
sprake van een significante daling.
Consumenten kunnen zelf de risico's op besmetting voorkomen door
vleesproducten koel te bewaren, goed te verhitten en gescheiden van
andere verse producten te bewerken.
VWA constateerde bij deze bacteriesoorten ook een toegenomen
resistentie tegen antibiotica. Consequenties hiervan worden
onderzocht.
Documentatie:
* webdossier Voedselvergifiting en zoönosen
* Rapport Monitoring Pathogenen in Kip en Kipproducten, Jaar 2004
Voedsel en Waren Autoriteit