Gedoogverklaring coffeeshop Rapenburgerschans
Op 16 december 2003 heeft de gemeenteraad van Nieuwegein besloten dat er in de gemeente Nieuwegein één coffeeshop wordt gedoogd. Toen zijn ook de vestigingscriteria en overige eisen vastgesteld, waaraan deze coffeeshop moet voldoen. Sindsdien zijn er diverse aanvragen binnengekomen. Die zijn op volgorde van binnenkomst getoetst aan alle criteria. Na afwijzing van de eerste drie aanvragen, heeft de burgemeester vastgesteld dat de vierde aanvraag voldoet aan alle criteria. Het gaat hierbij om de Rapenburgerschans 16.
Zienswijzetraject
De burgemeester is verantwoordelijk voor de uitvoering van het coffeeshopbeleid en daarmee het afgeven van de gedoogverklaring. Voordat hij hierover een besluit neemt,
geeft hij eerst iedereen de mogelijkheid te reageren op zijn voornemen om een gedoogverklaring te verlenen voor een coffeeshop aan de Rapenburgerschans 16.
Het gaat daarbij om de toetsing van de criteria. Als mensen het daar niet mee eens zijn of vermoeden dat er bij de toetsing bepaalde zaken over het hoofd zijn gezien, dan kunnen ze dat via een zienswijze kenbaar maken. Het gaat er dus niet meer om of er wel of niet een coffeeshop moet komen en ook de criteria zelf staan niet meer ter discussie. Daarover heeft de raad al besloten. Na een zorgvuldige afweging van alle ingediende reacties besluit de burgemeester of de gedoogverklaring wordt verleend.
Meer duidelijk
Burgemeester Cor de Vos over zijn voornemen: "Ik vermoed dat de vestiging van een coffeeshop in bijna elke wijk in Nieuwegein enige commotie oplevert. Hoewel ik me dat kan voorstellen wil ik ook graag aangegeven dat het afgeven van een gedoogverklaring tot meer duidelijkheid leidt, zowel voor de beheerder van een coffeeshop als voor de omwonenden. De beheerder moet aan strenge voorwaarden voldoen. Omwonenden kunnen hem hierop aanspreken en ook bij de gemeente of de politie aankloppen als de voorwaarden worden overtreden. In een illegale situatie is handhaving veel moeilijker. Dan lopen gemeente en politie vaak achter de feiten aan. Verder is het belangrijk om te weten dat een gedoogverklaring geldt voor een periode van één jaar. De gedoogverklaring kan worden verlengd door opnieuw een aanvraag in te dienen. Dan vindt er ook een evaluatie plaats van de afgelopen periode. Die neem ik mee bij mijn beslissing op de nieuwe aanvraag."
Ter inzage
In de periode van 15 september tot en met 28 september liggen de aanvraag en de bijbehorende stukken ter inzage in de Stadswinkel op het gemeentehuis aan de Martinbaan 2. Openingstijden van de Stadswinkel zijn maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Daarnaast is de Stadswinkel op woensdag van 13.00 tot 20.00 uur geopend. In deze periode kan iedereen een schriftelijke reactie indienen gericht aan de burgemeester van Nieuwegein, Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein. Verder wordt er voor omwonenden en andere direct betrokkenen ook nog een informatiebijeenkomst gehouden.
Voor alle duidelijkheid, de coffeeshop krijgt geen vergunning maar een gedoogverklaring. Dit houdt in dat de burgemeester gedoogt dat een met name genoemd persoon, in een bepaald pand een coffeeshop exploiteert, waar onder strenge voorwaarden in strijd met de Opiumwet softdrugs worden verhandeld.
Criteria
Bij dit persbericht is een bijlage opgenomen van de toetsing van de aanvraag aan de criteria, zoals de raad die heeft vastgesteld en die voortkomen uit het rijksbeleid voor coffeeshops. Verder staan de voorwaarden vermeld waaraan de ontvanger van de gedoogverklaring zich moet houden. De aanvrager en de omwonenden zijn hierover geïnformeerd.
Invoerdatum 15-9-2005
Gemeente Nieuwegein