Technische Universiteit Eindhoven

15 september 2005

PERSBERICHT

Biomedische Technologie vindt navolging in China

Een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de North Eastern University (NEU) in Shenyang leidt tot de oprichting van een nieuwe faculteit Biomedische Technologie in China. Deze zal nagenoeg een exacte kopie zijn van de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e. Donderdag 15 september is in bijzijn van prof. Rutger van Santen namens het College van Bestuur van de TU/e in Shenyang de nieuwe Chinese faculteit officieel geopend.

In de afspraken met de Chinese faculteit is voor twintig jaar vastgelegd dat 5% van de onderwijsactiviteiten in China zal worden ingevuld door de TU/e. Het grootste deel van dat percentage zal bestaan uit Chinese top-studenten die naar hier komen om een master te volgen en een aansluitende PhD opleiding. Deze studenten moeten uiteindelijk in Shenyang het onderwijs gaan verzorgen. Zij worden ook opgeleid om mogelijk de staf van de nieuwe faculteit in China te worden. Het eerste jaar zullen 60 studenten aan de nieuwe faculteit onderwijs volgen, uiteindelijk moeten dat er 1000 worden.

De samenwerking is mede tot stand gekomen op initiatief van Philips Medical Systems. Philips heeft een meerderheidsbelang in Neusoft, een Chinees bedrijf in de medische sector. Toekomstige Chinese biomedische ingenieurs zijn voor Philips van groot belang.

De Eindhovense hoogleraren Bart ter Haar Romeny en Peter Hilbers hebben de twee onderwijslijnen medical imaging equipment & analysis en bio-informatica ontwikkeld en zullen ook gastcolleges geven. In principe is het hele curriculum van Eindhoven overgenomen, maar wel in een Chinees jasje, zegt Prof. ter Haar Romeny: De studenten krijgen ook typisch Chinese vakken als politiek en lichamelijk opvoeding. Daarbij kennen ze geen ontwerpgericht onderwijs. We hebben ze ervan verteld en ze zijn er zeer enthousiast over. Het gaat nu een belangrijke plaats innemen in het onderwijs. Dat vraagt nogal wat, omdat studenten daar erg volgzaam zijn.

De TU/e ziet ook toekomstige mogelijkheden voor samenwerkingsrelaties op het gebied van onderzoek. Ter Haar Romeny: We hebben natuurlijk over de hele wereld researchpartners, maar nu komt er één bij waarbij we ook nog richting kunnen geven aan het onderzoek. Dat is heel mooi. Voor mijn vakgebied, medische beeldanalyse, geldt dat ze daarmee in China aan de slag gaan.