Gemeente Hellendoorn


Hellendoorn pakt gewichtig probleem aan

De Gemeente Hellendoorn ontvangt ⬠110.000 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van de Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)-impuls. Deze subsidie is toegewezen voor de uitvoering van het project "Haarle beweegt!". Het geld komt beschikbaar over de periode 2006-2010. De BOS-impuls is erop gericht gemeenten te ondersteunen op diverse gebieden zoals gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding en sport en bewegen. Het project "Haarle beweegt!", dat gezien moet worden als een pilot voor de gemeente, geeft de mogelijkheid om een gezonde, actieve leefstijl bij kinderen en ouders te stimuleren waardoor, zonder er te veel nadruk op te leggen, overgewicht bij kinderen niet verder toeneemt.

Overgewicht heeft landelijke aandacht
Vorig jaar is er onder kinderen van diverse basisscholen in de hele gemeente een onderzoek naar de leefstijl en het (over)gewicht geweest. Uit dit onderzoek, gedaan door een stagiair van de gemeente, bleek dat
1 op de 5 kinderen overgewicht heeft. Dat overgewicht hoog op de landelijke politieke en maatschappelijke agenda staat is bekend en dat de aanpak van dit probleem hard nodig is, behoeft inmiddels geen betoog meer. Om dit groeiend probleem voor onze gemeente aan te pakken, is besloten om Haarle als pilotgebied voor dit project aan te wijzen, aangezien de sport- en speelvoorziening "De Plakke" toch gerenoveerd wordt in 2006. Het project, bedoeld voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar, beoogt de kinderen én hun ouders voor te lichten over het nut van een juiste balans tussen goede voeding en voldoende beweging.

Divers programma
In samenwerking met diverse plaatselijke belanghebbenden, zoals de basisschool "Op Weg", Stichting Dorpshuis Haarle, Plaatselijk Belang Haarle, Haarlese (sport)verenigingen, maar ook externe partners zoals GGD Regio Twente, de Sportraad Overijssel en diverse andere Twentse gemeenten, wordt aan het project inhoud gegeven. De GGD gaat informatiebijeenkomsten voor ouders begeleiden, immers, ouders hebben een voorbeeldfunctie naar de kinderen toe. Ook goed bewegingsonderwijs en een actief naschools programma zijn belangrijk en krijgen de nodige aandacht. In samenwerking met de sportverenigingen zullen diverse sport- en beweegactiviteiten worden ontwikkeld en georganiseerd, om ook zo de jeugd te stimuleren meer te bewegen. Verder wordt er gedacht aan extra kennismaking met de Haarlese sport, maar ook een gezond traktatiebeleid op de school kan onder de aandacht worden gebracht.

Gebruik lokale voorzieningen versterken
De huidige sportvoorzieningen in het dorp Haarle, zoals de sporthal, het sportpark en de sport- en speelplekken kunnen worden gebruikt voor diverse sportieve activiteiten.
Mede daarom is besloten om de sport- en speelvoorziening "De Plakke" in 2006 te renoveren en geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik. Verder kunnen de diverse buurt- en verenigingsaccommodaties gebruikt worden om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren.

Meerdere gemeenten
Meerdere Twentse gemeenten hebben subsidie aangevraagd op grond van dit onderwerp. Gezamenlijk willen zij de GGD Regio Twente daarin een actieve rol toekennen. Elk van deze gemeenten neemt een wijk/kern als pilotproject. Jaarlijks voert de GGD samen met een hogeschool een tussenevaluatie uit om zo een regionaal beeld te krijgen van de vorderingen c.q. knelpunten. Naast deze centrale evaluaties wordt het project 'Haarle beweegt' ook apart onder de loep genomen.