Persuitnodiging Technische Universiteit Delft m.m.v. Wageningen Universiteit.
Delft, 12 09 2005
uitnodiging voor de pers
Demonstratie flapperend micro-observatie vliegtuig
Studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft demonstreren 15 september hun onbemand micro-observatie vliegtuig (MAV). De studenten zullen met dit vliegtuigje deelnemen aan de eerste Amerikaans-Europese MAV-wedstrijd van 19 t/m 22 september in Duitsland.
Het Delftse vliegtuigje (Delfly) is bedoeld om observatievluchten uit te voeren, bijvoorbeeld voor gezichtsherkenning in een stadion, militaire toepassingen, technische inspecties van brugpijlers, ketels of schoorstenen, of het verkennen van de planeet Mars. Hiervoor moet het vliegtuigje langzaam kunnen vliegen. Daarom is er gebruik gemaakt van een bijzondere vliegbeweging, afgekeken van insecten en vogels: de vleugels flapperen. Hierdoor kan een lage snelheid van slechts 1,8 m/s bereikt worden, waardoor de beelden van de camera optimaal benut kunnen worden. Voor het bereiken van zulke lage snelheden is de flap-techniek, waaraan Wageningen Universiteit veel heeft bijgedragen, bijzonder geschikt. Delfly weegt 17 gram (drie velletjes A4) en wordt bestuurd met behulp van zogenaamd "vision based awareness". Observaties van een camera worden hierbij naar een database gestuurd waardoor objecten, bijvoorbeeld een raam, kan worden herkend. Het vliegtuigje past hierop zijn eigen besturing aan waardoor hij zelf door het openstaande raam naar binnen vliegt en binnen in de ruimte zijn weg vindt.
De eerste Amerikaans-Europese micro vliegtuig demonstratie wordt o.a georganiseerd door de Amerikaanse krijgsmacht, diverse internationale universiteiten en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (DLR). Dit evenement valt samen met een conferentie over MAV's. Doel van deze twee evenementen is het stimuleren van de ontwikkeling van MAV-technologie.
Het Delftse team bestaat uit 11 studenten en is van internationale samenstelling met 3 Belgen, 1 Soedanees, 1 Indiër en 6 Nederlanders.
Programma Delfly-demonstratie 15 september
Hal 2 van het Sportcentrum van de TU Delft aan de Mekelweg 8, Delft
9.45 - 10.00 ontvangst
10.00 - 10.15 toelichting op de constructie en systemen van Delfly
10.15 - 10.45 demonstratie van Delfly
11.00 einde programma
Indien u aanwezig wilt zijn bij deze demonstratie wordt u verzocht zich hiervoor aan te melden via e-mail bij Christine Windmeijer, persvoorlichter van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek TU Delft, m.c.windmeijer@lr.tudelft.nl
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Het studententeam-Delfly:
Stefan Jongerius, tel 06-46333003
Daan van Ginneken, 06-52547780
Of
Christine Windmeijer, persvoorlichter Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek TU Delft, 015-2788654, 06-53525256
of
David Lentink, onderzoeker Wageningen Universiteit, 0317-483335, 06 45434032.
Wageningen Universiteit