Gemeente Schiedam


Persbericht Gemeente Schiedam 8 september 2005

Seminar over aanpak funderingsproblematiek

De gemeente Schiedam houdt op donderdag 15 september 2005 een seminar over Funderingsaanpak. Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met SEV Realisatie, in opdracht van het ministerie van VROM. Het centrale vraagstuk tijdens deze bijeenkomst is: wat is de stand van zaken rond funderingsaanpak op het technische én op het procesmatige vlak in gemeenten die kampen met funderingsproblematiek? De belangstelling voor het seminar is groot.

Veranderingen in de grondwaterstand, paalrot, bacteriële aantasting en negatieve kleef zijn mogelijke oorzaken van funderingsproblemen. Deze leiden tot verzakkingen, verminderde waarde van de woning en hoge herstelkosten voor de eigenaar. De funderingsproblematiek is veelomvattend. Het seminar is bedoeld om mensen die met dit onderwerp te maken hebben, de gelegenheid te geven hierover van gedachten te wisselen. Gemeenteambtenaren, medewerkers van woningcorporaties en ingenieursbureaus kunnen hun ervaringen uitwisselen. Het onderwerp Funderingsaanpak wordt toegelicht aan de hand van een aantal lezingen en themaronden.

Sprekers zijn onder andere Ruud van Workum, projectleider particuliere woningverbetering en funderingsherstel in Schiedam, Peter den Nijs (Wareco), Irma Gort (gemeente Zaanstad) en Ad van Wensen, voorzitter Stichting Platform Fundering Nederland die meer zal vertellen over de problemen die bewoners ervaren bij een slechte fundering van hun huis. (Zie bijgevoegd programma voor meer informatie). Verder heeft Jean Fransman, beleidsmedewerker van Tweede Kamerlid Jan Boelhouwer (PvdA), aangegeven bij het seminar aanwezig te zijn. Boelhouwer heeft het initiatief genomen voor een wettelijke regeling om door paalrot gedupeerde huizenbezitters te helpen.

De bijeenkomst in Schiedam is de laatste uit een reeks van vier: al eerder werden seminars gehouden in samenwerking met de gemeenten Haarlem, Dordrecht en met Gemeentewerken Rotterdam. De uitvoering van de seminars is in handen van SEV Realisatie, een dochter van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Specialisatie van SEV Realisatie is het handen en voeten geven aan beleid op het gebied van wonen, zorg en leefomgeving. De stichting legt de koppeling tussen beleid en uitvoering. De seminars worden gehouden in het kader van het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV), in opdracht van het ministerie van VROM.

Ook de gemeente Schiedam ontvangt van VROM subsidies voor de lopende aanpak van de particuliere woningverbetering en funderingsherstel. Schiedam heeft een omvangrijke vooroorlogse woningvoorraad, waarvan een deel kampt met een slechte fundering. Bij ongeveer 120 woningen is de situatie zo ernstig dat funderingsherstel noodzakelijk is. Daarnaast vallen ongeveer duizend woningen binnen de monitoring, waarbij een periodieke meting moet uitwijzen of de fundering van het pand stabiel is of niet. Door middel van gratis advies en begeleiding én gunstige financieringsmogelijkheden wil de gemeente Schiedam huiseigenaren stimuleren om hun woning op te knappen. Momenteel zijn de eerste globale plannen voor funderingsherstel in voorbereiding. De gemeente Schiedam hoopt dat het eerste funderingsherstel aan een pand nog dit jaar plaatsvindt.


Noot voor de redactie,