Gemeente Hoogeveen


Tentoonstelling over ontwerp nieuwe begraafplaats

Ruimte voor rust. Dat is het thema van de geplande nieuwe begraafplaats ten noorden van Fluitenberg. Het ontwerp is onderwerp van een tentoonstelling in het gemeentelijke Compagnieshuis aan het Raadhuisplein te Hoogeveen. De opening is op donderdag 15 september om 16.00 uur voor genodigden. De tentoonstelling is te zien tijdens kantooruren tot en met 29 september. De gemeente is verder op zoek naar een naam voor de begraafplaats en roept belangstellenden op suggesties aan te dragen.

De bestaande begraafplaats in Hoogeveen raakt vol. Na onderzoek kwam Fluitenberg als beste uit de bus voor een nieuwe locatie. Inmiddels heeft de gemeente goedkeuring voor het nieuwe bestemmingsplan en is de meeste grond in bezit. Architectenbureau Bruno Doedens heeft een ontwerp gemaakt. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenspraak met twee klankbordgroepen: een van bewoners van Fluitenberg en een van begrafenisondernemers.

Aanleg in 2006

De begraafplaats is circa 12 hectare groot en wordt in twee fasen gerealiseerd. Het zuidelijk deel beslaat circa 5 hectare en wordt in de eerste fase aangelegd, in 2006. Dan worden ook de groene randen van het noordelijk deel aangebracht.

De Laan

Het ontwerp heeft drie elementen: de Laan, het Transcedron en het Veld. De Laan (naast de huidige Schuinedijk, parallel aan de A28) wordt opnieuw en verlaagd aangelegd. In de brede bermen komen eiken te staan. Bij de begraafplaats komt parkeerruimte langs de Laan.

Overgang naar veld

Het Transcedron is de bijbelse naam voor de rivier die het Joodse volk moest overgaan naar het beloofde land. Het Transcedron vormt de overgang naar de grafvelden en is een langgerekte ruimte met bomen en 'kamers' die uitkomen op het veld. De kamers zullen in de loop der tijd ontwikkeld worden naar de ideeën over dood en rouw van dat moment. Te denken valt aan urnenmuren, graftombes en stilte- of rustplaatsen. Ook een crematorium is mogelijk, maar hiervoor moet de gemeente nog een procedure doorlopen. Langs de Laan komt een lange wand van 3 meter hoog met meerdere ingangen. Er is geen centrale ingang voor de begraafplaats. Het Transcedron werkt ook geluiddempend voor het verkeersgeluid van de A28.

Drents veld

Het Veld is een glooiend landschap voor de graven. Er is ruimte voor circa 8000 dubbele graven, asverstrooiingsvelden en groen. De grassen, kruiden, eiken en berken van het Veld doen denken aan Drentse veldlandschappen. Het wordt mogelijk een voorkeur aan te geven voor een bepaalde grafplek.

Prijsvraag

De gemeente is op zoek naar een goede naam voor de begraafplaats. Iedereen die suggesties heeft, bijvoorbeeld geïnspireerd door de tentoonstelling, kan een bon invullen op www.hoogeveen.nl/begraafplaats. De bon ligt ook bij de tentoonstelling en komt nog in de gemeentelijke krantenpagina Het Torentje. De suggesties worden beoordeeld door een jury. Deze bestaat uit projectleider J. Blom, wethouder J. Stoefzand, landschapsarchitect B. Doedens en voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen W. Schelhaas. Inzenden kan tot en met 29 september a.s.

Op internet is meer informatie te vinden over de tentoonstelling. Zo is er ook een presentatie van de ontwerpen die zijn afgevallen en van studenten Tuin- en landschapsinrichting van de hogeschool Larenstein.