SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


SERV vraagt efficiënte invoering van energieprestatiecertificaat

Vandaag gaf de SERV advies over het besluit en het stappenplan voor de invoering van een energieprestatiecertificaat voor gebouwen.

Een energieprestatiecertificaat moet kopers en huurders informeren over het energieverbruik van een gebouw en moet dit vergelijken met normen en met soortgelijke gebouwen. Een gunstige beoordeling op zo'n certificaat zou de waarde van het gebouw vermoedelijk verhogen. Zo wil Europa eigenaars aanzetten om de energieprestaties van hun gebouwen te verbeteren. Het certificaat zal ook concrete tips bevatten om het energieverbruik in dat gebouw te beperken.

De Vlaamse overheid besliste om het energieprestatiecertificaat gefaseerd in te voeren. Het wordt verplicht bij bouw vanaf 1 januari 2006 en zal onderdeel zijn van de energieprestatie- en binnenklimaataangifte (EPB-aangifte). Vanaf 2008 is het ook verplicht bij verkoop van bestaande woningen en vanaf 2009 bij verhuur. Voor publieke gebouwen treedt de regeling gefaseerd in werking in de loop van 2008.

De SERV ondersteunt de invoering van het energieprestatiecertificaat. Niet alleen is dit een Europese verplichting. Het heeft ook voordelen voor het klimaat en voor de gebruikers van de gebouwen. Wel vraagt de raad dat de invoering van het certificaat efficiënt gebeurt en dat de administratieve lasten beperkt worden.

Onderschat de kosten niet

Voor nieuwbouw- en verbouwingsprojecten zou de opmaak van het certificaat niet veel kosten, omdat dit automatisch met de EPB-aangifte uit de printer zou rollen. Bij de verkoop en de verhuur van bestaande gebouwen zal daarentegen een energiedeskundige ter plaatse moeten komen om de nodige vaststellingen en berekeningen te maken. De overheid raamt dat dit gemiddeld 250 euro per gebouw zal kosten. Experten schatten daarentegen dat de kosten voor een woning zullen variëren tussen 240 en 1500 euro en voor andere gebouwen tussen 500 en 10.000 euro. Veel hangt af van het type gebouw, maar ook van de manier waarop de Vlaamse overheid de regelgeving verder invult. Van de inhoud van het certificaat, het minimum opleidingsniveau voor de energiedeskundigen, etc. Bij de verdere uitwerking van de regeling moet de overheid volgens de SERV dan ook meer informatie verzamelen over de kosten en baten van mogelijke scenario's.

Maak de certificaten leesbaar én raadpleegbaar

Ten tweede vraagt de SERV naar een eenvoudig, leesbaar en begrijpbaar certificaat. Energieprestatielabels, vergelijkbaar met de labels voor huishoudelijke toestellen, kunnen hiervoor zinvol zijn. Ook is een ruime informatie- en sensibiliseringcampagne nodig om de burgers te informeren over de invoering van het certificaat, hoe ze de certificaten moeten lezen, wie de certificaten kan opmaken, etc.

Voor mensen die een woning of een ander gebouw zoeken, moeten de energieprestatiecertificaten gemakkelijk raadpleegbaar zijn, bijvoorbeeld via een publiek toegankelijke databank op het internet. Deze energieprestatiedatabank kan op termijn gekoppeld worden aan andere databanken met gegevens over vastgoed zoals het bodemattest, de toegekende vergunningen, de stedenbouwkundige lokatie, etc. Aldus kunnen kopers en huurders in spe in één oogopslag alle publiek beschikbare informatie over een onroerend goed nalezen.

Overheid moet sneller goede voorbeeld geven

Tenslotte betreurt de SERV dat de regeling niet eerder ingaat voor overheidsgebouwen, zeker gezien de recente inspanningen en voornemens voor het verbeteren van de energieprestaties van openbare gebouwen en gezien de belangrijke voorbeeldfunctie die hiervan uitgaat.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l serv@serv.be l www.serv.be