Persbericht
14 september 2005
Drie pilots voor integrale omgevingsvergunning in gemeenten rond Biesbosch van start
Drie gemeenten en daarbij betrokken instellingen, en het ministerie van VROM hebben overeenkomsten ondertekend om een 'pilot' te starten in het kader van de omgevingsvergunning, voorheen integrale VROM-vergunning. In deze vergunning wil minister Dekker (VROM) in 2007 onder andere de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samenvoegen. In de pilots streven gemeenten, milieudiensten en andere overheden naar minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven, betere dienstverlening en kortere procedures. Het gaat daarbij onder meer om het opzetten van één loket, afstemming van vergunnings- en handhavingsprocessen en betere samenwerking binnen en tussen overheidsinstanties.
Deelnemers
De volgende partijen hebben een overeenkomst getekend:
1. Pilot gemeente Heusden
Heusden kiest voor een snelle, efficiënte en professionele dienstverlening op gebied van vergunningverlening. Dit onder ander door digitale afhandeling, workshops digitaal en procesgericht werken, publicatie op internet en integrale handhaving.
2. Pilot gemeente Krimpen aan de IJssel en DCMR Milieudienst Rijnmond
Doel van de pilot is te onderzoeken op welke wijze de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu kunnen worden samengevoegd tot één vergunning en hoe de procedures worden versneld.
3. Pilot gemeente Moerdijk, met Provincie Noord Brabant en Waterschap Brabantse Delta
Moerdijk wil, vooruitlopend op de omgevingsvergunning, een 'Moerdijkse' integrale vergunning ontwikkelen. In deze vergunning worden alle vergunningen opgenomen die door de gemeente worden verleend. Daarnaast worden in samenwerking met de Provincie Noord Brabant en het Waterschap Brabantse Delta twee vergunningaanvragen van bedrijven op het industrieterrein Moerdijk gezamenlijk behandeld, ook met het doel om tot één integrale vergunning te komen.
Ondersteuning
Minister Dekker heeft eind 2004 verschillende partijen gevraagd om pilots op te starten voor de invoering van de omgevingsvergunning. De minister vindt het belangrijk samen met betrokken partijen voorbereidingen te treffen voor de invoering van de omgevingsvergunning.
Een pilotstatus betekent geen grote hoeveelheden geld. De bijdrage vanuit VROM bestaat onder meer uit het leveren van kennis, begeleiding en hulp bij ontwikkeling van instrumenten. De beschikbare middelen gebruikt het ministerie vooral om de ervaringen met de pilots te delen met andere organisaties.
Inmiddels lopen er 23 pilots. De eerste resultaten zijn eind 2005 te verwachten. Die resultaten zal VROM bundelen en zal daarover breed communiceren. VROM zal ook intervisiebijeenkomsten gaan organiseren voor de pilotpartijen, waarbij men van elkaars ervaringen kan leren.
Besparing
De introductie van de omgevingsvergunning vormt een belangrijk speerpunt bij de modernisering van de VROM-regelgeving. Daarmee geven minister Dekker en staatssecretaris Van Geel invulling aan de doelstellingen van het kabinet om tot minder regels te komen en de administratieve lasten te verminderen. Naar verwachting zullen de administratieve lasten door de omgevingsvergunning vanaf 2007 met 93 miljoen euro per jaar dalen. Tot die tijd zal in het VROM-project omgevingsvergunning de introductie van de nieuwe vergunning via tal van hulpmiddelen, waaronder ICT, worden voorbereid.
Zie ook
- Dossier Vergunningen: http://www.vrom.nl/vergunningen
- Dossier Modernisering VROM-regelgeving: http://www.vrom.nl/modernisering
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21409 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer