Gemeente Utrecht
Invoering vergunningen op Utrechtse tippelzone
Vrouwen die op de Utrechtse tippelzone aan de Europalaan ('De Baan') willen werken hebben daar vanaf 1 oktober a.s. een vergunning voor nodig. Er zullen ongeveer 150 vergunningen worden uitgegeven. Bij dit aantal vergunningen komen in de praktijk gemiddeld op een avond 50 vrouwen naar de hulpverlening op De Baan. Dat is voor politie en hulpverlening goed beheersbaar.
Een vergunningensysteem is een betere basis om de zone goed georganiseeerd en gereguleerd te houden dan het huidige systeem van inschrijvingen. Op dit moment moeten vrouwen ingeschreven staan om op De Baan te kunnen werken. In november 2004 zijn nieuwe inschrijvingen gestopt, omdat vorig jaar veel vrouwen uit andere steden naar de Utrechtse tippelzone kwamen en de situatie onbeheersbaar werd. Sinds de stop op de inschrijvingen werken er gemiddeld zo'n 35 vrouwen per avond op de Europalaan.
De tippelzone is in het leven geroepen voor Utrechtse (verslaafde) prostituees. De inschrijvingsstop geldt echter ook voor hen. Zo moesten het afgelopen jaar niet-ingeschreven Utrechtse (verslaafde) vrouwen worden geweigerd. Dat heeft risico's voor de vrouwen zelf tot gevolg en uitwaaiering van straatprostitutie in de stad, wat ongewenst is. Met het vergunningensysteem kan de instroom van vrouwen op De Baan beter worden geregeld. Wethouder Hans Spekman: 'Wij zorgen dat we een goed georganiseerde en beheersbare tippelzone houden, voor de veilgheid van de vrouwen en de volksgezondheid in de stad. Tippelen zal er altijd zijn, dat moet je niet wegredeneren maar een plek geven. Met het vergunningensysteem kunnen we de Utrechtse prostituees en de kwetsbare groep verslaafden onder hen in ieder geval toegang geven tot De Baan.'
Voorrang voor groepen prostituees
Het blijft nodig om de instroom van vrouwen op De Baan goed te regelen. Het vrijgeven van werken op de zone is geen alternatief. Met de sluiting van tippelzones in andere steden (zo wordt de zone op de Keileweg in Rotterdam deze maand gesloten) zou dan een herhaling van de grote toeloop van begin 2004 plaatsvinden. Dat wil gemeente Utrecht in geen geval.
Met de invoering van het vergunningensysteem blijft het aantal vrouwen beperkt tot maximaal 50 gemiddeld per avond, maar kan wel onderscheid gemaakt worden tussen verschillende groepen prostituees. Bij het uitgeven van vergunningen krijgen de volgende groepen voorrang:
· vrouwen met 'oude rechten', omdat zij in 2002 en 2003 (de twee jaren voorafgaand aan de te grote toestroom) op de zone hebben gewerkt en ingeschreven stonden;
· Utrechtse verslaafde prostituees; · Prostituees uit de zorgregio Utrecht.
Geen pasjes
Hierna kunnen andere prostituees een vergunning krijgen. Er worden geen pasjes uitgegeven, maar vrouwen krijgen een schriftelijke vergunning. De politie houdt een lijst met vergunninghouders bij en zal daamee op de zone controleren. De invoering van het vergunningensysteem is van tevoren met prostituees op De Baan besproken.
De mogelijkheid van een vergunningenstelsel voor de tippelzone is in februari van dit jaar, via een besluit van de gemeenteraad, al in de Algemene Politie Verordening opgenomen. De afgelopen periode is de invoering van het systeem goed voorbereid.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030-286 11 68 of Sylvia Borgman, 030-286 10 55.