Gemeente Beverwijk


Leerplicht, ook in Beverwijk voor iedere leerling

Alle kinderen die in Nederland wonen zijn verplicht om naar school te gaan. De ouders moeten hun dochter of zoon inschrijven op een school en ervoor zorgen dat hun kind ernaar toe gaat. Dat staat zo in de leerplichtwet. U mag uw kind dus niet zomaar thuis houden. Ook als hij of zij geen zin heeft, moet u er toch voor zorgen dat uw zoon of dochter naar school gaat.

Het komt vaak voor dat ouders hun kinderen voor een vakantie vroegtijdig van school halen of hun kind in het volgende schooljaar later laten beginnen. Maar kan dat zomaar? Nee, het mag niet zomaar. Dit artikel beschrijft de afspraken die in de leerplichtwet staan beschreven over dit zogenaamde "luxe verzuim", of anders gezegd: ongeoorloofde verlenging of vervroeging van vakantie of een dagje uit.

Leerplichtwet
Nederland heeft een leerplichtwet. Volgens die wet is een leerling volledig leerplichtig vanaf het vijfde jaar. Uw kind viert bijvoorbeeld op 10 oktober zijn vijfde verjaardag. Dan is het vanaf de eerste schooldag van de maand november leerplichtig. De volledige leerplicht eindigt na twaalf jaar of aan het einde van het schooljaar, waarin een leerling de zestienjarige leeftijd heeft bereikt. Daarna is uw kind nog gedeeltelijk leerplichtig en moet het nog tenminste twee dagen per week onderwijs volgen.

Kan mijn kind van school worden gestuurd?
Soms zijn leerlingen niet langer op een school te houden. Bijvoorbeeld omdat ze behoorlijk de sfeer verpesten of geweld gebruiken. Ze kunnen niet zomaar van school worden gestuurd. Eerst moet een andere school worden gevonden waar ze terecht kunnen. Lukt dit niet in overleg met de school, dan kunt u altijd terecht bij de leerplichtambtenaar van de gemeente of de onderwijsinspectie.

Ziekte of bijzondere afwezigheid
Wie ziek is, kan niet naar school. De ouders moeten de school direct waarschuwen als hun kind ziek is en om die reden niet naar school kan komen. Als er een sterfgeval of een huwelijk is van bloedverwanten tot en met de derde graad, kunnen leerlingen daar vrij voor krijgen. Dit geldt ook voor sommige religieuze feesten. De ouders moeten hiervoor toestemming vragen én krijgen van de schoolleiding.

Spijbelen
Spijbelen begint vaak onschuldig met een uurtje wegblijven. De school en de ouders moeten hiertegen optreden. Als de directeur merkt dat een leerling regelmatig afwezig is, dan moet hij of zij de leerplichtambtenaar hiervan op de hoogte stellen. Deze stelt dan een onderzoek in naar de oorzaak. Daarvoor neemt zij contact op met de school, de ouders en het kind. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken onderneemt de leerplichtambtenaar verdere actie.

Op vakantie tijdens schooldagen?
Buiten de schoolvakanties om mogen leerlingen niet van school wegblijven. In de wet staat dat alleen de schooldirecteur de bevoegdheid heeft een kind vakantievrijstelling te geven buiten de reguliere vakanties om. Deze vrijstelling kan hooguit éénmalig verleend worden voor maximaal 10 schooldagen. Bovendien schrijft de wet voor, dat deze vrijstelling niet in de eerste twee schoolweken van het nieuwe schooljaar gegeven mag worden. Verder geldt de vrijstelling alleen voor die gevallen, waarin het beroep van één van de ouders/verzorgers er de oorzaak van is, dat men niet tijdens de schoolvakantie(s) op vakantie kan gaan. Dat feit moet de aanvrager aantonen met een werkgeversverklaring. Bij een zelfstandige kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een accountantsverklaring. Een verzoek moet acht weken van te voren worden ingediend.

Gevolgen
Het is dus niet de bedoeling dat ouders hun kind buiten de vakantieperiodes om zonder toestemming van de schooldirecteur meenemen op vakantie. Hierop staat zelfs een boete, die opweegt tegen het financieel voordeel van een vakantie buiten het hoogseizoen. Luxe verzuim komt veel voor. Wanneer ouders een leerplichtig kind, zonder voorkennis van de directeur, in schooltijd mee op vakantie nemen meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan in haar functie als buitengewoon opsporingsambtenaar een proces verbaal opmaken en de ouders/verzorgers oproepen voor een verhoor. Het proces verbaal wordt naar de officier van justitie gestuurd. De regeling en de aanvraagprocedure staan ook beschreven in iedere schoolgids. Elke school geeft elk nieuw schooljaar een schoolgids uit en leerlingen krijgen die mee voor ouders/verzorgers. Het is belangrijk, dat ouders/verzorgers de gids aan het begin van ieder schooljaar ook goed lezen.

Meer informatie?
Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met onze leerplichtambtenaar, mevrouw Van der Tuin, telefoonnummer (0251) 256 347. Ook kunt u de brochure 'leerplicht en recht op onderwijs' afhalen bij het stadskantoor of opvragen via deze website.