Ingezonden persbericht


Premier Balkenende in Elsevier: Geen gekozen premier en andere hervormingen ambt

AMSTERDAM, 14 september - Anders dan zijn coalitiegenoten VVD en D66 ziet premier Jan Peter Balkenende (CDA) niets in de gekozen minister-president, noch in nieuwe bevoegdheden voor de minister-president. Ook van de invoering van een districtenstelsel zegt hij geen voorstander te zijn. Balkenende zegt dit deze week in een interview in het weekblad Elsevier.

Ter gelegenheid van de speciale Elsevier-editie Premier - over de Nederlandse ministers-presidenten van na de Tweede Wereldoorlog - gaat Balkenende uitvoerig in op het ambt van de minister-president en de politieke discussie daarover. In het regeerakkoord van het tweede kabinet-Balkenende is de bepaling opgenomen dat onder leiding van de premier de mogelijkheden worden onderzocht om de positie, de bevoegdheden en de democratische legitimatie van de minister-president te versterken. Minister Alexander Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing (D66) heeft laten weten dat er binnenkort een kabinetsstandpunt over deze kwestie komt en dat nog deze kabinetsperiode concrete voorstellen zullen volgen.

Maar Balkenende toont zich in het interview in Elsevier een groot voorstander van het bestaande kiesstelsel en van de bestaande formele positie van de premier. Zo zou de invoering van een districtenstel volgens Balkenende leiden tot een politiek tweestromenland, dat geen recht doet aan Nederland als land van minderheden. Dat past in zijn ogen niet bij Nederland. Balkenende: 'Ik vind dat er coalities moeten bestaan in Nederland, ook om minderheden een plaats te geven.'

Ook in een gekozen minister-president - zoals coalitiegenoten D66 en VVD willen - ziet hij niets. 'Bij een gekozen premier sluipt er toch een soort presidentieel element in en het is de vraag hoe zich dat gaat verhouden tot de rol van het parlement. En die van het staatshoofd', zegt Balkenende. De premier concludeert dat het beter is met het bestaande systeem te werken dan 'de hele zaak op te schop te nemen'.



Ingezonden persbericht