Ingezonden persbericht


Prijsvraag 'armoedebestrijding en winst' levert veel op!

Luxe bonbons gefabriceerd in Nicaragua, een werkplaats voor meubels van kokospalmen in Mozambique en een fabriek voor tassen van vodden en gerecycled plastic in India. De BiD Challenge 2005, de eerste internationale prijsvraag over armoedebestrijding en winst, heeft deze en nog veel meer interessante resultaten opgeleverd. Tien prijswinnaars van de BiD Challenge wonnen in juni dit jaar elk ¤ 2.500 tot ¤ 20.000 als startkapitaal en zijn nu bezig om onder andere bovenstaande voorbeelden verder uit te werken in ontwikkelingslanden. In het recent uitgekomen 'Bid Challenge Boek' zijn de 80 beste ondernemingsplannen voor armoedebestrijding opgenomen.

Bid Challenge als praktische aanpak van millenniumdoelen

Van 14 tot 16 september a.s komt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijeen in een speciale top over de Millenniumdoelen (de acht afspraken gericht op armoedebestrijding). Om de aanwezigen bij deze top te informeren over wat er allemaal gedaan kan worden aan armoedebestrijding door middel van ondernemerschap, wordt het nieuwe BiD Challenge Boek aangeboden aan Kofi Anan en Mark Malloch Brown.

Zakenleven wil ook investeren

De BiD Challenge heeft investeerders en sponsoren voor minstens tien andere ondernemingsinitiatieven weten te interesseren. Zo is Nuon bereid de beste energieplannen te financieren, zoals bijvoorbeeld de assemblage en marketing van zonnelampen in Cambodja. Daarnaast kijken private investeerders naar de beste plannen. Investeerder Theo Albers: "De Bid Challenge heeft voor mij het voorwerk gedaan, op de prijsuitreiking had ik het voor het uitkiezen". De organisatie van de BiD Challenge volgt de voortgang van deze startende ondernemers nauwlettend en doet hiervan begin 2006 verslag.

Vervolg: BiD Challenge 2006

Door het grote succes krijgt de BiD Challenge een vervolg. Mensen met ondernemingsgeest van over de hele wereld kunnen vanaf december 2005 weer ideeën indienen voor kleine bedrijfsinitiatieven die kunnen bijdragen aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

-----------------------------------------------einde persbericht-------------------------------------------------