Ingezonden persbericht


Beste vrienden en bekenden, geschiedenisliefhebbers, Op verzoek stuur ik de aankondiging van het programma van het Historische Café van komende week woensdag door. Velen van u zullen Gerard Rooijakkers kennen en ook velen zijn ongetwijfeld nieuwsgierig naar wat John Exalto te melden heeft over de gereformeerde heiligen - zijn boek trok veel media-aandacht. En ik weet dat er diverse adressanten zijn die zeer betrokken zijn bij de lotgevallen van Papoea's en Molukkers, waar Dirk Vlasblom en Wim Manuhutu met elkaar over in gesprek zullen gaan. Misschien is dit een mooie gelegenheid om volgende week woensdag naar de Prinsengracht te komen. Als het nog zulk mooi weer is, is er in de buurt trouwens veel gelegenheid om eerst gezellig iets te eten of te drinken op een terras - het gaan om een schitterend stukje Amsterdam. Ik hoop velen van u aanstaande woensdag te zien. Gerichte doorzending aan mensen of organisatie die belangstelling voor het programma zouden kunnen hebben, wordt zeer op prijs gesteld. Vriendelijke groet,
Jan Dirk Snel

----- Oorspronkelijk bericht -----
Van: secretariaat Historisch Platform
Aan: Historisch Platform, Stichting
Verzonden: zondag 4 september 2005 15:42
Onderwerp: Historisch Café Nieuwsbrief

Het Historisch Café van september 2005

Het Historisch Café van woensdag 14 september is niet alleen historisch, maar ook etnologisch, religieus en zelfs exotisch getint. We zullen onder andere spreken over Papoea's, Molukkers, doodsbidders en gereformeerde heiligen.

Het Historisch Café van september wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Vantilt ( http://www.vantilt.nl ) en Athenaeum Boekhandel. (http:/ www.athenaeum.nl)
U bent elke 2e woensdag van de maand van harte welkom in café P'96, Prinsengracht 96, Amsterdam. De toegang is gratis. Meer informatie over programma, route, columns en verslagen van vorige Cafés kunt u vinden op onze webzijde: http://www.historischcafe.nl

PROGRAMMA

20.00 uur - 'Doodsbidders en de reanimatie van Nederland' - Column door Gerard Rooijakkers Altijd al willen weten wat een doodsbidder is? Nu is uw kans!

Gerard Rooijakkers (1962) is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Volkskunde van het Meertens Instituut. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de UvA. Hij heeft zich de laatste jaren toegelegd op de bestudering van moderne feesten en rituelen in Nederland.

21.15 uur - 'Gereformeerde heiligen' - Interview met John Exalto

John Exalto prikt de mythe door dat heiligen een exclusief katholiek fenomeen waren, en toont aan dat ook het protestantisme gebruik van hun diensten maakte. Hij beschrijft een bonte wereld van zeventiende-eeuwse voorbeeldfiguren, wier deugden in de exempeltraditie vertaald werden naar de maat van gewone stervelingen.

John Exalto (1977) is verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Vrije Universiteit en medewerker van ReLiC - VU Centre for Religious History. Onlangs verscheen zijn proefschrift: Gereformeerde heiligen. De religieuze exempeltraditie in vroegmodern Nederland (uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2005).

21.00 uur - Pauze

21.15 uur - Etnische minderheden in Indonesië - Debat met Dirk Vlasblom en Wim Manuhutu Onlangs erkende de Nederlandse regering 17 augustus 1945 als de officiële begindatum van de onafhankelijkheid van Indonesië. Maar veel regio's, die nu onder de eenheidsstaat Indonesië vallen, ervaren tot op heden nog geen onafhankelijkheid. Wat is de invloed van de kolonisatie en dekolonisatie van Nederlands-Indië op de positie van verschillende etnische minderheden in Indonesië op dit ogenblik? Met Dirk Vlasblom en Wim Manuhutu kijken we hoe de geschiedenis heeft ingewerkt op Papoea en de Molukken.

Dirk Vlasblom (1952) studeerde culturele antropologie in Utrecht. Hij is met een korte onderbreking sinds 1990 correspondent voor NRC Handelsblad in Jakarta. In 2004 verscheen Papoea. Een geschiedenis (uitgeverij Mets & Schilt), waarin hij een integrale geschiedenis van Westelijk Nieuw-Guinea geeft. Vlasblom putte hiervoor uit unieke bronnen, waaronder de archieven van missie en zending. Ook komen veel hoofdrolspelers en ooggetuigen zelf aan het woord. Eerder publiceerde hij Jakarta, Jakarta - Reportages uit Indonesië (1993), en In een warung aan de Zuidzee - Verhalen uit Indonesië (1998).

Wim Manuhutu (1959) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is directeur van het Moluks Historisch Museum (http://www.museum-maluku.nl) in Utrecht. Het werd in 1990 geopend als centrum voor Molukse geschiedenis en cultuur. De vaste tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Manuhutu was als redacteur medeverantwoordelijk voor de bundels Tijdelijk verblijf. De opvang van Molukkers in 1951 (1991), Sedjarah Maluku. Molukse geschiedenis in Nederlandse bronnen (1992) en Maluku manis Maluku menangis: De Molukken in crisis (2000).

22.00 uur - Nabomen in P'96

Geschiedenis boeken bij Athenaeum

De hierboven beschreven boeken zijn natuurlijk te koop bij onze favoriete boekhandel: Atheneaum boekhandel. Nog een boekentip van Athenaeum :
H.Th. Bussemaker - Bersiap! Opstand in het paradijs. De Bersiap-periode op Java en Sumatra 1945-1946. (De Walburg Pers. 400 blz. Gebonden. ¤ 39,50)

Het boek Bersiap! Opstand in het paradijs is het eerste Nederlandstalige boek dat deze vrijwel onbekende periode in de naoorlogse Nederlands-Indonesische betrekkingen behandelt. De periode van de Bersiap bepaalde in hoge mate de identiteitsvorming van Indische Nederlanders en droeg bij aan hun massale terugkeer naar Nederland in de jaren vijftig waar hen geen warm welkom wachtte.

Het boek is chronologisch opgebouwd en behandelt de verschillende fasen van de Bersiap waarbij wordt ingegaan op de rol van de Japanners en Britten. Aan de hand van uitgebreid bronnenmateriaal trekt de auteur niet al te vleiende conclusies over de effectiviteit van het Britse optreden en worden ook Nederlandse beleidsmakers niet gespaard. Ook geeft de auteur een korte beschrijving van vrijwel alle bersiapkampen.

Elders en ook leuk:

10 sept. Marokko - Nederland, 40 jaar migratiegeschiedenis met oa. Ed van Tijn, Ahmed Lamnadi en Paolo de Mas de Balie, Amsterdam. Voor meer informatie zie hhtp://www.africainthepicture.nl

29 Oct. Nacht van de geschiedenis.
Voor meer informatie zie Zie http://www.anno.nl

7 Nov: Najaarsdebat Historisch Platform ism Felix Meritis en het Duitsland Instituut. zie http://www.historischplatform.