De rol van stresshormonen in het geheugen voor emotionele gebeurtenissen
Promotie Klinische psychologie
woensdag 14 september 10.00 uur
Mensen onthouden emotionele gebeurtenissen beter dan gebeurtenissen die niet opvallen. De relatie tussen emotie, stress en geheugen is echter niet zo eenduidig als die misschien lijkt. Anda van Stegeren stelde in haar promotieonderzoek de vraag centraal welke rol de stresshormonen noradrenaline en cortisol spelen bij het geheugen voor emotionele gebeurtenissen, en of er hier seksverschillen bestaan. In een aantal experimentele studies toonde ze proefpersonen emotionele en neutrale plaatjes. Vooraf kregen de proefpersonen óf een 'bètablokker' toegediend, om de noradrenalinespiegel te verlagen, óf een placebo. Van Stegeren constateerde dat noradrenaline essentieel is als neurotransmitter in de menselijke amygdala - twee kernen in het limbisch systeem die een belangrijke rol spelen bij emotionele informatieverwerking -, en voor het geheugen van emotionele informatie. Ook constateerde ze dat vrouwen en mannen verschillen in de wijze waarop ze emotionele gebeurtenissen of informatie verwerken. Zo vertoonden de vrouwelijke proefpersonen bij de emotionele plaatjes die ze hadden onthouden méér activatie in de linker amygdala dan mannen. Voorts onthielden de mannen vooral centrale kenmerken van emotionele stimuli (zoals plaatjes), en de vrouwen juist details, hetgeen beïnvloed wordt door noradrenaline. Van Stegeren constateerde ook dat de bètablokkers het geheugen voor emotionele informatie aantasten. Haar bevindingen kunnen van groot belang zijn voor de behandeling van stoornissen waarbij stresshormonen een rol spelen, en sluiten aan bij de actuele discussie over de toepasbaarheid van bètablokkers - veel gebruikt tegen hoge bloeddruk en hartproblemen - bij posttraumatische stressstoornis.
Mw. A.H. van Stegeren: Noradrenaline and Emotional Memory. The role of noradrenaline in memory for emotional events. Promotor is prof. dr. W.T.A.M. Everaerd.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail
Universiteit van Amsterdam