Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Alle broodnodige informatie over de nieuwe Zorgverzekering

13-09-2005
Op 1 januari 2006 krijgt het nieuwe zorgstelsel zijn beslag: het onderscheid tussen ziekenfondsverzekering en particuliere ziektekostenverzekering, inclusief de standaardpakketpolis, komt te vervallen. Voor iedereen dezelfde basisverzekering. Het zal u niet ontgaan zijn. Hieronder alle informatie over deze grote verandering.

Als het goed is heeft u van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hierover een brochure ontvangen. Het is belangrijk om van de inhoud kennis van te nemen. Niet alleen om u te informeren over wat dit nieuwe zorgstelsel inhoudt, maar ook om op tijd die stappen te zetten die nodig zijn, om ervoor te zorgen dat u verzekerd blijft, en dat op de manier zoals u dat wenst, binnen de mogelijkheden van het nieuwe stelsel.

Wat voor iedereen geldt

* Er komt een basisverzekering waarvan de inhoud voor iedereen hetzelfde is, dat door de overheid bepaald wordt en wettelijk is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Dit basispakket komt overeen met het huidige ziekenfondspakket.

* Iedereen die in Nederland woont of hier loonbelasting betaalt, is verplicht deze zorgverzekering voor zichzelf en voor eventuele kinderen af te sluiten.

* Elke zorgverzekeraar is verplicht iedereen voor deze basisverzekering te accepteren en moet voor iedereen, ongeacht gezondheid, geslacht of leeftijd, dezelfde nominale premie heffen.
* Wat ook voor iedereen gaat gelden is de zogenaamde no-claim regeling (teruggave tot 255 euro wanneer men minder dan dit bedrag aan zorgkosten gemaakt heeft). Voor kinderen jonger dan 18 jaar geldt deze no-claimregeling niet, omdat zij ook geen nominale premie betalen.

Keuzemogelijkheden
Bovenstaande is in vogelvlucht wat voor iedereen hetzelfde wordt en waartoe iedereen verplicht is. Daarnaast zijn er ook keuzemogelijkheden.

* U kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar wisselen. Dit wordt nu voor iedereen mogelijk zonder weigering of verhoging van de premie te riskeren, omdat er geen selectie of premiedifferentiatie mag plaatsvinden op basis van geslacht, leeftijd of gezondheid.


* U kunt kiezen voor een eigen risico tussen de 100 en 500 euro. Dit wordt in mindering gebracht op uw nominale premie en dit bedrag moet u zelf aan zorgkosten betalen. De zorgverzekeraar kiest welke mogelijkheden hij aanbiedt.


* U kunt u kiezen tussen een zogenaamde restitutiepolis of een naturapolis. In het eerste geval betaalt u de kosten eerst zelf en declareert u deze bij uw zorgverzekeraar, in het tweede geval betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks aan de zorgverlener. Waarschijnlijk komt er ook een mengvorm, een combinatiepolis. Naar verwachting zal de naturapolis wat goedkoper worden dan de restitutiepolis.


* Als bijbetaald moet worden omdat men naar een zorgverlener is gestapt waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, zal de verzekerde veelal niet het gehele bedrag voor zijn rekening hoeven nemen. Hoe de verdeling is voor verzekerde en zorgverzekeraar kan per zorgverzekeraar verschillen.


* De verschillende keuzemogelijkheden zoals hierboven geschetst, geven de zorgverzekeraars de mogelijkheid verschillende varianten van de basisverzekering aan te bieden waaruit u kunt kiezen. Met een eigen prijskaartje. Bijvoorbeeld een basisverzekering, met een eigen risico van 300 euro op basis van restitutie of een basisverzekering zonder eigen risico op basis van restitutie, etc.


* De zorgverzekeraars kunnen, behalve in de hoogte van de nominale premie en de polisvarianten ook nog onderling verschillen wat betreft kwaliteit en service. De overheid stelt per 1 december een website in waarop de prestaties van de verzekeraars en aanbieders kunnen worden vergeleken: www.kiesbeter.nl.

Maar zoals al aangegeven: de inhoud van het basispakket moet altijd hetzelfde zijn, de zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren en er is een verbod op premiedifferentiatie op basis van leeftijd, geslacht en gezondheid.


* Naast de keuze voor een zorgverzekeraar heeft u ook de keuze om u al dan niet aanvullend te verzekeren voor de zorg die niet in het basispakket zit. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende aanvullende pakketten. Hiervoor geldt, zoals nu ook het geval is, geen acceptatieplicht.


* U bent niet verplicht om het basispakket en het aanvullende pakket bij dezelfde zorgverzekeraar te nemen.

De inhoud van het basispakket
Het wettelijke pakket komt overeen met het huidige ziekenfondspakket. Voor mensen die een ziekenfondsverzekering hebben zijn er geen veranderingen wat betreft inhoud van het pakket. Ook voor mensen met een standaardpakketpolis verandert er weinig, omdat deze gebaseerd is op het ziekenfondspakket. Heeft u een particuliere verzekering dan hangt het af van de inhoud van uw huidige polis wat er voor u gaat veranderen.

Een overzicht waar u voor verzekerd bent met het basispakket kunt u vinden in de brochure die u ontvangen hebt van VWS. Op de website www.denieuwezorgverzekering.nl kunt u in detail vinden wat u in het basispakket kunt vinden. In de algemene opsomming staan bijvoorbeeld de dieetpreparaten niet vermeld. Maar via de website kunt u vinden dat de (polymere, oligomere, monomere en modulaire) dieetpreparaten onder de geneesmiddelen (farmaceutische zorg) vallen.

De premie voor de basisverzekering
De premie valt in twee delen uiteen: de nominale premie te betalen aan de zorgverzekeraar en de inkomensafhankelijke premie te betalen via de belastingdienst.

Iedereen van 18 jaar en ouder gaat deze nominale premie betalen. De overheid geeft aan dat deze gemiddeld ongeveer 1180 euro per jaar zal zijn. Maar het is niet onmogelijk dat het bedrag wat hoger zal zijn. Iedereen die een inkomen heeft, is daarnaast een inkomensafhankelijke premie verschuldigd. Deze is 6,25 % van het inkomen. De inkomensgrens waarover dit percentage betaald moet worden is 30.000 euro. Over inkomsten van meer dan 30.000 euro wordt geen premie geheven. Enkele uitzonderingen daargelaten is de werkgever of uitkeringsinstantie verplicht deze aan u te vergoeden. Dit gaat automatisch. Het is een vervanging van huidige werkgeversdeel van 6,75% bij ziekenfondsverzekerden, en andere tegemoetkomingen in de ziektekosten door werkgevers (dit bedrag wordt bij uw inkomen opgeteld en daar betaalt u belasting over).

Voor ziekenfondsverzekerden komt het werknemersdeel (1,45%) van de procentuele ziekenfondspremie dat op het inkomen ingehouden wordt, te vervallen. Voor particulier verzekerden komen de MOOZ-bijdrage en de WTZ-omslagbijdrage te vervallen. Voor iedereen gaat de AWBZ-premie omlaag.

Financiële gevolgen en de zorgtoeslag
De financiële gevolgen zijn van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel kunnen per persoon en per situatie verschillen. Via de website van VWS, www.denieuwezorgverzekering.nl, kunt u hiervan een indicatie krijgen.
Mensen die nu in het ziekenfonds zitten, zullen veelal meer gaan betalen. Alleenstaanden en partners die nu beiden in het ziekenfonds zitten bijvoorbeeld, zullen aanzienlijk meer geld moeten gaan besteden aan de ziektekostenverzekering. Zij hebben namelijk niet een partner met een particuliere verzekering die minder gaat betalen ter compensatie.
Om daaraan enigszins tegemoet te komen heeft de regering de zorgtoeslag in het leven geroepen. Via de Belastingdienst kunt u, afhankelijk van uw inkomen en dat van uw eventuele partner in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. Als u alleenstaand bent kunt u daarvoor in aanmerking komen als uw (bruto) inkomen niet hoger is dan 25.000 euro. De toeslag is dan maximaal 420 euro. Heeft u een gezamenlijk inkomen tot maximaal 40.000 euro, dan kun u maximaal 1200 euro aan toeslag ontvangen.

Deze tegemoetkoming gaat via de Belastingdienst. Als de Belastingdienst vermoedt dat u hierop aanspraak kunt maken dan wordt u in september een aanvraagformulier toegestuurd. Krijgt u geen aanvraagformulier maar denkt toch in aanmerking te komen voor de toeslag dan kunt u deze alsnog aanvragen bij de Belastingdienst.

De overheid is nu gestart met het doorrekenenen van de effecten van dit nieuwe stelsel en te bekijken voor de diverse groepen. Met name de mensen met lage inkomens en ouderen lijken ernstig in koopkracht in te boeten. Daarom wordt er op dit moment nagedacht over aanvullende maatregelen. Of die er gaan komen en hoe ze er uit gaan zien, is op dit moment nog niet bekend.

Hoe de aanvullende pakketten er uit gaan zien en wat ze gaan kosten wordt duidelijk als de zorgverzekeraars deze in het najaar gaan aanbieden. Deze kosten komen bij de bovenop de kosten van het basispakket.

Keuzevrijheid van behandelaar
De Minister heeft de garantie gegeven dat de keuzevrijheid voor een behandelaar behouden blijft. Naar verwachting zal de landelijk opererende zorgverzekeraar 80 tot 90% van het zorgaanbod contracteren. Hij moet in het kader van zijn zorgplicht voldoende zorg inkopen. In de situatie waarin de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de aanbieder van de zorg kan het voorkomen dat de geleverde zorg duurder is en dat bijbetaald moet worden.

Belangrijke data
September: U ontvangt het aanvraagformulier Zorgtoeslag. Stuurt u het voor 1 november in dan ontvangt u de eerste maandelijkse betaling eind december.

November/december: Uw huidige zorgverzekeraar doet u uiterlijk 16 december een aanbod voor de nieuwe zorgverzekering en voor eventuele aanvullende verzekeringen. Dit aanbod sluit aan bij uw huidige verzekeringspakket. Uw huidige zorgverzekeraar zal u zonder selectie accepteren voor de aanvullende pakketten als u voor 1 maart reageert. Het kan zijn dat andere zorgverzekeraars u ook zonder risicoselectie zullen accepteren voor een aanvullend pakket. Daarover is op dit moment nog geen zekerheid te geven.


1 januari: De Zorgverzekeringswet treedt in werking. Als u niet op het aanbod van uw huidige zorgverzekeraar heeft gereageerd dan blijft u vanaf die datum bij uw huidige zorgverzekeraar verzekerd. Heeft u gemeld dat u niet op het aanbod ingaat dan moet u zich voor 1 mei 2006 elders verzekeren.


1 maart: Tot die datum kunt u uw zorgverzekering opzeggen als u een andere zorgverzekeraar wilt kiezen.


1 mei: U moet nu verzekerd zijn. Bent u niet verzekerd dan kunt u een boete krijgen omdat u niet voldoet aan de verzekeringsplicht. De premie vanaf 1 januari 2006 moet u alsnog betalen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over alle veranderingen en wat die voor u betekenen dan zijn er een aantal mogelijkheden:
* De overheid verspreidt informatie via de media: radio, tv en huis-aan-huisbladen. Aan iedereen is de brochure `Informatie over de nieuwe zorgverzekering' gestuurd. De website van VWS, www.denieuwezorgverzekering.nl biedt naast allerlei informatie de mogelijkheid om per e-mail vragen te stellen. Deze kunt u ook telefonisch stellen bij Postbus 51: 0800 - 8051 (gratis) van 9.00 tot 21.00 uur.

* Veel informatie kunt u vinden op de website www.debasispolis.nl. Daar kunt u ondermeer voorbeelden vinden van berekeningen van premies en laten berekenen hoe de premie in uw situatie eruit gaat zien.

* Op de website van Het Ondersteuningsburo (HOB), www.patientencollectief.nl, kunt u eveneens terecht.
* Uw zorgverzekeraar is natuurlijk ook een bron van informatie. Via de website of telefonisch kunt aan uw zorgverzekeraar uw vragen voorleggen.

NPCF Meldpunt `Last van veranderingen in de zorg?' De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie staat positief ten opzichte van de nieuwe zorgverzekeringswet, maar wil ook alert zijn op eventuele risico's en ongewenste effecten. Daarom heeft de NPCF het meldpunt `Last van veranderingen in de zorg?' geopend. Het meldpunt is voor knelpunten in de zorg te bereiken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur op 030 - 2916777 of via www.npcf.nl.

NCFS
De NCFS wil graag op de hoogte blijven van wat deze nieuwe Zorgverzekeringswet in de praktijk gaat betekenen voor u als CF-patiënt of als ouder. Mocht u tegen knelpunten aanlopen, vragen hebben of anderszins ervaringen willen delen, dan kunt u contact met ons opnemen. Er is nog veel waarover op dit moment geen duidelijkheid te geven is. Er moet de komende maanden nog veel gebeuren. Wij zullen u via de website van de NCFS en het CF-Nieuws zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

De NCFS is in het bezit van het CBF-keur