Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

NCFS krijgt nieuwe website

13-09-2005
Eerder dit jaar riepen we u via deze website en het CF-Nieuws (het kwartaalblad van de NCFS) op om uw mening te geven over de huidige website. We willen deze erg graag verbeteren en interactiever maken. Mede aan de hand van uw reacties hopen we aan het einde van dit jaar een geheel vernieuwde website te kunnen presenteren.

Project van start
Veel mensen hebben de afgelopen maanden gereageerd op onze oproep. Zij gaven gelukkig aan dat de huidige website op veel punten goed scoort. Vooral de actualiteit, de navigatie en de grote hoeveelheid informatie werden geprezen. Daarnaast gaf u ons ook tips ter verbetering en uitbreiding van de website. We zullen daar goed naar luisteren.

De NCFS heeft intussen belangrijke stappen gezet naar een nieuwe website. We zijn in zee gegaan met KPMG CT. Zij hebben ervaring met de non-profitsector. Samen hebben we een plan van aanpak gemaakt en de nieuwe website wordt nu in een aantal stappen gerealiseerd. We streven daarbij naar een website met meer (interactieve) mogelijkheden met eenvoudiger beheermogelijkheden en een aantrekkelijker lay-out die ook potentiële sponsoren aanspreekt. Dat laatste is echt nodig om nog veel meer geld binnen te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast willen we het beheer van de website vereenvoudigen.

Het hele project bestaat uit twee fases. Tijdens de eerste fase wordt een nieuwe website ontworpen op basis van de bestaande inhoud. De oplevering hiervan geschiedt in principe eind 2005. In 2006 zal een tweede fase starten. Tijdens dit deel worden nieuwe functionaliteiten voor de website ontwikkeld en toegevoegd.

Gebruikersgroep
De eerste fase is half augustus al van start gegaan. Dat gebeurde met een workshop. Tijdens deze workshop is bepaald waaraan de nieuwe website moet voldoen op het gebied van inhoud, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. De NCFS hecht erg aan de mening van de uiteindelijke gebruikers van de nieuwe website. Daarom waren voor de workshop naast medewerkers van de NCFS ook enkele patiënten, ouders en buitenstaanders uitgenodigd. Samen vormen zij de gebruikersgroep tijdens het project. De gebruikersgroep zal tijdens het project betrokken blijven en meehelpen met het testen van de nieuwe website. Tijdens de workshop is ook gekeken naar nieuwe functionaliteiten die aan de website zouden moeten worden toegevoegd. Hoewel dit pas in de tweede fase van het project zal gebeuren, wordt met deze toevoegingen bij het ontwerp van de nieuwe architectuur al wel rekening gehouden worden. Met de uitkomsten van de workshop is KPMG CT aan de slag gegaan.

CMS
De nieuwe website zal een stuk eenvoudiger beheerd kunnen worden dan bij de huidige het geval is. Dat is erg belangrijk, omdat de huidige website uit zijn krachten is gegroeid en alleen door een webmaster op afstand en op een tijdrovende manier beheerd wordt. Dankzij een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) dat aan de nieuwe website verbonden wordt, zal de beheersbaarheid van de website ingrijpend toenemen. Het grote voordeel van een CMS is dat voor het bijwerken van de website alleen tekst en eventuele afbeeldingen hoeven te worden toegevoegd. Het CMS zorgt vervolgens dat alles netjes op de website wordt weergegeven. Een ander belangrijk voordeel van een CMS is dat meerdere mensen de website op willekeurige locaties kunnen beheren. Bedoeling is dat de website voortaan op ons bureau in Baarn zal worden bijgehouden.

Interactief
Als de nieuwe website eenmaal draait en het bijwerken via het CMS goed werkt, zal gestart worden met het toevoegen van nieuwe onderdelen. Dat kan dan ook, omdat de techniek achter de website veranderd is. Hierover zullen we u tegen die tijd graag informeren.

De digitale deur van de NCFS
In 1998 lanceerde de NCFS haar eerste website die uit amper tien pagina's bestond met informatie over CF en de NCFS. We zijn nu zeven jaar en krap duizend pagina's verder. Steeds meer mensen weten de weg naar de website te vinden die langzamerhand het belangrijkste communicatiemiddel van de NCFS is. Vorig jaar zagen we ruim 41.000 bezoekers tegemoet. Het laatste dagrecord dateert van 30 maart jl. Op deze dag bezochten 672 mensen onze website na een televisie-uitzending van AVRO's Vinger aan de Pols.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

De NCFS is in het bezit van het CBF-keur