Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-599       |
|                                            |Arnhem|13 september   |
|                                            |,     |2005           |
Weersomstandigheden gunstig voor luchtkwaliteit in 2004

De meting van de luchtkwaliteit in Gelderland over 2004 laat een relatief gunstig beeld zien. In de jaarlijkse rapportage die vandaag, 13 september door Gedeputeerde Staten is vastgesteld, wordt dit toegeschreven aan de weersomstandigheden. Die waren voor de kwaliteit van de lucht veel beter dan in 2003. Het heeft afgelopen jaar harder gewaaid dan gemiddeld waardoor de verontreinigingen 'verdund' worden. Desondanks blijft het onderwerp luchtkwaliteit en de aanpak van verontreinigingen hoog op de nationale, regionale en lokale politieke agenda staan. Het teveel aan stikstofdioxide (NO2) en fijnstof moet zoveel mogelijk aan de bron worden aangepakt. De gemeenten Arnhem en Nijmegen moeten, vanwege de overschrijding van de plandrempel voor stikstofdioxide, een plan van aanpak maken waarin zij aangeven op welke manier ze de knelpunten denken op te lossen.

Een belangrijk punt van zorg voor het dagelijks bestuur van de provincie is dat slechts 27 van de 56 Gelderse gemeenten gerapporteerd hebben, ondanks de gemaakte afspraken. Hierdoor zitten er te veel witte vlekken in de provinciale rapportage. Dat is voor GS niet acceptabel gezien de maatschappelijke en gezondheidsaspecten. Het college wil bestuurlijke druk uitoefenen op de betreffende gemeenten om ervoor te zorgen dat de gegevens over 2005 wel door alle gemeenten worden aangeleverd.

De knelpunten doen zich vooral voor bij verkeersknooppunten. Daarin is Gelderland niet uniek. In heel Nederland worden bij deze knooppunten overschrijdingen van wettelijke normen gemeten. De overschrijding van de plandrempels voor stikstofdioxide, zij het op kleine schaal, voor Arnhem en Nijmegen betekent dat deze gemeenten een actieplan gaan opstellen. In Nijmegen betreft het een locatie waar geen woningen staan. Voor Arnhem gaat het om ongeveer 30 woningen.

Fijnstofoverschrijdingen van het jaargemiddelde komen ook voor in de gemeenten Arnhem (7 woningen) en Overbetuwe langs de A50 waar geen woningen staan. De daggemiddelde overschrijdingen (55 microgram per kubieke meter) voor fijnstof komen in meer gemeenten voor. Ongeveer 800 woningen in de gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Barneveld, Ede, Harderwijk, Overbetuwe, Rheden, Tiel en Zevenaar hebben hier last van. Wordt de grens lager gelegd bij de grenswaarde van 50 microgram, dan loopt het aantal woningen dat hieraan wordt blootgesteld op naar ongeveer 3600. Bij de hierboven genoemde gemeenten komen dan ook nog Berkelland, Doetinchem, Lochem, Nijmegen en Oldebroek.

De gezondheid van de Gelderse inwoners staat voor het Gelderse dagelijks bestuur bovenaan. Het college zal dan ook alles in het werk stellen om de gemeenten te ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen en tegelijkertijd wordt er samengewerkt op nationaal niveau om zo effectief mogelijke maatregelen te kunnen treffen om de luchtverontreiniging terug te dringen. Kort geleden hebben GS een notitie naar Provinciale Staten over dit onderwerp en de voorgestelde aanpak gestuurd. Woensdag 14 september wordt daarover na afloop van de Statenvergadering in een gezamenlijke commissievergadering gediscussieerd.

Nadere informatie bij de afdeling Communicatie, Johan Visser, tel. (026) 359 90 22.

Tekst en kaarten van de Luchtkwaliteitsrapportage 2004 zijn binnenkort beschikbaar via de internetsite van de provincie


---- --