Ingezonden persbericht


Trekvogels welkom op biologische boerderijen!

 

Fietsers en andere trekvogels zijn welkom bij de biologische boer. De biologische landbouw zet zich in voor de natuur, en de natuur ondersteunt ook vaak de bedrijfsvoering. Hoe dit precies zit, kunt u te weten komen met de brochure 'Volg de groene route! Hoe biologische bedrijven samenwerken met de natuur.' Vier fraaie fietsroutes maken deel uit van deze publicatie van Biologica en CLM.

 

De fietsroutes gaan langs biologische boerderijen en laten zien hoe de biologische landbouw bijdraagt aan de natuur en het landschap. Een aantal bedrijven heeft een boerderijwinkel, excursiemogelijkheid of theetuin en heet bezoekers welkom. Het natuurbeheer - een vanzelfsprekende activiteit van de biologische boer -  is goed zichtbaar vanaf het fietspad: er zijn bijvoorbeeld hagen waarin vogels en kleine zoogdieren zich kunnen verschuilen, fraai begroeide akker- en slootranden. In de percelen zijn in het voorjaar veel weidevogels te zien, in nazomer en winter veel trekvogels. De boeren werken vaak ook samen met natuurbeherende organisaties als Natuurmonumenten en De Landschappen.

 

Vier routes, vier landschappen

De fietsroutes gaan door Midden-Delfland (ZH), het Kromme Rijngebied (UTR), de Graafschap (GLD) en de Loonse en Drunense Duinen (NB). Elke route vertelt vanuit een eigen invalshoek een verrassend verhaal over biologische landbouw en natuur. In Midden-Delfland staat bijvoorbeeld de bescherming van weidevogels centraal, terwijl in het Kromme Rijngebied het accent ligt op biologische plaagbestrijding in fruitteelt en groenteteelt door insecten en vogels.

 

Waar verkrijgbaar?

De routes zijn verkrijgbaar bij o.a. VVV-kantoren in de vier regio's en bij bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Een complete lijst van adressen vindt u op de websites www.nederlandgaatbiologisch.nl en www.biologica.nl. Op deze websites kunt u ook gedetailleerde routebeschrijvingen en de digitale versie van de brochure downloaden.

 

Eko-natuurmonitor

De publicatie 'Volg de groene route! Hoe biologische bedrijven samenwerken met de natuur' is gemaakt door Biologica en CLM in het kader van het project EKO-natuurmonitor. Dit project is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV, de KNHM,  Stuurgroep LIB, de provincies Gelderland en Zuid-Holland, Stichting LaMi en Stichting Triodos Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

 

Einde persbericht