European Union

ECA/05/7

Luxemburg, 13 september 2005

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende Speciaal verslag nr. 2/2005 over de begrotingssteun uit het EOF aan de ACS-staten: het beheer door de Commissie van het onderdeel: "hervorming van de overheidsfinanciën"(1)

De laatste jaren is het volume van de rechtstreekse begrotingssteun zonder specifieke bestemming sterk gestegen, tot ongeveer een vijfde van de steun uit het EOF. Deze steun biedt een aantal grote voordelen
- met name eigen verantwoordelijkheid en vereenvoudiging - maar houdt ook een risico in. Dit risico is anders dan bij andere steunvormen doordat de doelstellingen ambitieuzer zijn en de steunbetalingen opgaan in de ontvangsten van de begunstigde landen, die deze dan besteden via hun eigen, meestal gebrekkige, beheerssystemen. Volgens de achterliggende filosofie worden landen die begrotingssteun ontvangen geholpen bij het verminderen van dit risico en tegelijkertijd in staat gesteld, hun eigen ontwikkeling met betrekking tot groei en armoedebestrijding te beheren. Bij de meeste donoren groeit de belangstelling voor dit soort steun, die fundamenteel verschilt van de traditionele methode waarbij projecten worden gesteund.

De Commissie is bereid, begrotingssteun te verlenen aan landen met gebrekkige beheerssystemen, mits er hervormingen worden doorgevoerd om deze te verbeteren. Dit is een proces van lange adem, en daarom heeft de Commissie instrumenten ontworpen om zowel een eerste diagnose te verkrijgen van de kwaliteit van het beheer van de overheidsfinanciën en de voorgestelde hervormingen, als de wijzigingen in het beheer en de voortgang van deze hervormingen te kunnen evalueren.

De controle had ten doel, na te gaan hoe de Commissie in de periode 2003-2004 het risico in verband met de overheidsfinanciën in het kader van begrotingssteun heeft beheerd. Daartoe werden de kwaliteit van het beheer van de overheidsfinanciën en de doeltreffendheid van de hervormingen in het begunstigde land onderzocht. De controle was vooral gericht op de programma's voor rechtstreekse begrotingssteun zonder specifieke bestemming die in het kader van de Overeenkomst van Cotonou uit het EOF wordt verleend. Ze was gebaseerd op verificaties bij de centrale diensten en in vijf landen.

De instrumenten voor analyse en follow-up die de Commissie in coördinatie met de andere donoren, met name de Wereldbank en het IMF, hanteert, leveren haar tamelijk volledige informatie op, waardoor zij passende maatregelen kan treffen. Deze instrumenten moeten echter worden verbeterd wat betreft opzet en toepassing. De opzet vertoont enige gebreken ten aanzien van de diagnoses en de follow-uprapporten, die niet volledig en informatief genoeg zijn. De toepassing wordt ter plaatse te weinig gecoördineerd met de andere donoren, en de parlementen en hoge controle-instanties van de begunstigde landen zijn er te weinig bij betrokken.

De Rekenkamer beveelt de Commissie aan:
1. haar methodologische gids bij te werken en aan te vullen, ook wat betreft de follow-uprapporten;

2. duidelijker aan te tonen dat de begunstigde landen voor de steun in aanmerking komen;

3. voor overheidsfinanciën prestatie-indicatoren met een sterker stimulerend effect te hanteren;

4. het nieuwe instrument voor de evaluatie van de kwaliteit van het beheer van de overheidsfinanciën te voltooien en alles in het werk te stellen om het bij de diverse donoren ingang te doen vinden;
5. de lokale samenwerking tussen donoren te versterken;
6. haar betrekkingen met de parlementen en de hoge controle-instanties van de begunstigde landen te versterken.

In haar antwoorden aanvaardt de Commissie de essentie van de bevindingen en aanbevelingen van de Rekenkamer. Zij beklemtoont dat de begrotingssteun uit het EOF vele dimensies heeft en afgezien van het gedeelte "hervorming van de overheidsfinanciën" van de ACS-landen ook betrekking heeft op andere, voor de armoedebestrijding even fundamentele aspecten, zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Speciaal verslag nr. 2/2005:

http://www.eca.eu.int/audit_reports/special_reports/docs/2005/rs02_05n l.pdf

---

(1) Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op haar internetsite (http://www.eca.eu.int) en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C, verschijnen.