Provincie Utrecht

Provinciale commissie doet onderzoek naar stagnerende woningbouw

13-9-2005 -

Waardoor blijft er toch steeds sprake van het achterblijven van de woningbouw in de provincie Utrecht? Is er sprake van specifieke Utrechtse elementen in deze stagnatie? En wat kan er in de sfeer van concrete maatregelen gedaan worden? Deze vragen vormen de opdracht aan een speciale onderzoekscommissie waartoe Provinciale Staten maandagmiddag besloten.

Statenlid Wim Bos (PvdA) kwam maandag met een initiatiefvoorstel om een onderzoekscommissie uit PS in te stellen. "Het woningtekort in de provincie is en blijft onverminderd hoog, de wachttijden voor een huurwoning nemen toe en de keuzemogelijkheid vooral voor huishoudens met een laag inkomen, zijn uiterst beperkt" aldus Bos. "Er is geen sprake van een incident, de cijfers illustreren het."

Het aantal gereedgekomen woningen in 2003 zakte in Nederland t.o.v. 2002 met 9,7 %. In Utrecht was dat percentage dramatisch lager: 17,5%. In 2004 was er sprake van enige verbetering, maar Utrecht bleef achter bij de landelijke cijfers. Onlangs kwam het CBS met de cijfers over het eerste halfjaar van 2005. Landelijk kwamen er 11% meer woningen gereed dan in dezelfde periode van 2004. In de provincie Utrecht bleef de stijging beperkt tot 1%.

Provinciale staten legden al eerder de vinger op de zere plek, maar een afdoend antwoord is er tot nu toe niet gekomen. Dus trokken provinciale staten het initiatief naar zichzelf toe. Wim Bos overlegde met de andere fracties in de commissie Ruimte en Groen en kreeg daar onmiddellijk de handen op elkaar voor het doen van onderzoek. Daarmee is een unicum in de provinciale politiek een feit. De nieuw benoemde commissie zal onder voorzitterschap van Wim Bos 6 á 8 maanden nodig hebben voor het onderzoek. In dat kader zal gesproken worden met verschillende spelers die acteren in het nieuwbouwproces: wetenschappers, adviseurs, ontwikkelaars, bouwondernemers, woningcorporaties, gemeente- en provinciebestuurders.

De eerstkomende maand wordt gebruikt om een projectplan op te stellen. Dat wordt vervolgens voorgelegd aan de commissie Ruimte en Groen. Wim Bos over de opdracht aan de commissie: "In het nieuwe Streekplan en in de moties die daarover zijn aangenomen in het provinciale beleid vastgelegd. Daar is grote nadruk gelegd op de totstandkoming van gedifferentieerde woningbouw in de steden en de omliggende plaatsen, oa. ter voorkoming van verdere stagnatie. Nu we weten dat de woningproductie uit het vorige streekplan met 25.000 woningen is achtergebleven, is het tijd voor gedegen onderzoek. Wij willen weten waar het aan ligt en we willen ook weten of de provincie op dit terrein iets kan doen. Wonen is voor iedere burger belangrijk, dus als volksvertegenwoordigers willen en moeten we aan de slag".

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06-20003533

Laatst gewijzigd op 13-09-2005. Paginabeheer: Marjolein Copier