Socialistische Partij

Keer bewijslast bij herindelingen om

08-09-2005 * Dinsdag 13 september moet de Eerste Kamer de samenvoeging van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond goedkeuren. De SP-fractie stelt voor om de bewijslast bij herindelingen voortaan om te keren. Nu is het zo dat gemeenten en provincie besluiten tot een herindeling. Inwoners moeten vervolgens aantonen waarom die fusie niet goed is. Democratischer is het als de bestuurders de bewoners van de noodzaak van een herindeling moeten overtuigen. Bijvoorbeeld in een referendum.

In een enquête in Sassenheim gaf 63 procent de voorkeur aan zelfstandigheid. In een referendum in Warmond sprak 58 procent en in Voorhout zelfs 66 procent van de burgers zich uit tegen de herindeling. In beide gevallen was de opkomst hoog. De Raad van State noemt dit herindelingsvoorstel `nog niet rijp'.

Ronald van Raak SP-senator Ronald van Raak: `Het referendum over de Europese grondwet heeft geleerd dat het bestuur er moet zijn voor de burgers en niet andersom. Op dit moment is het zo dat de provincie en gemeenteraden een besluit kunnen nemen tot een gemeentelijke herindeling waarna de bevolking, als zij niet achter die herindeling staat, moet aantonen waarom zo'n herindeling niet gewenst is. Graag zou ik de bewijslast omdraaien. Laat bestuurders in een referendumcampagne de inwoners uitleggen waarom een herindeling noodzakelijk is. We moeten gemeenten niet vergroten als we de bewoners niet kunnen overtuigen van de noodzaak daarvan.'

In de Tweede Kamer kreeg dit voorstel voor herindeling de steun van de PvdA, de VVD, GroenLinks en de ChristenUnie. Doordat de steun van de laatste twee partijen in de Eerste Kamer onzeker is, bestaat de kans dat deze herindeling in de Eerste Kamer sneuvelt.