Ingezonden persbericht
Onderzoek EPRA, Loyens & Loeff en Universiteit Amsterdam:
Regelgeving voor vastgoedfondsen op onderdelen strijdig met EU-wetgeving
AMSTERDAM / ROTTERDAM, 12 september 2005 - Veel Europese REIT-regimes (investeringsvehikels voor vastgoedfondsen) bevatten grensoverschrijdende belastingobstakels die inbreuk maken op de zogenoemde 'EG-verdragsvrijheden'. Deze regimes zijn daardoor op onderdelen in strijd met het gemeenschapsrecht. Dat is de conclusie van een rapport dat de European Public Real Estate Association (EPRA) heeft gepresenteerd tijdens haar jaarlijkse conferentie in Parijs, 8 en 9 september. Loyens & Loeff en de Universiteit van Amsterdam hebben dit rapport samen met een team van experts uit andere Europese landen opgesteld.
Het onderzoeksrapport bevat een uitgebreide analyse van de invloed van de EG-verdragsvrijheden op Europese REIT (Real Estate Investment Trusts) en REIT-achtige regimes in Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Spanje.
Het doel van het EG-verdrag is te komen tot een werkelijk gemeenschappelijke markt. Zo'n gemeenschappelijke markt in de Europese Unie vereist ook voor REITs dat bepaalde 'cross border' belastingobstakels verdwijnen. De zogenaamde EG-verdragsvrijheden zijn de 'poortwachters' van de gemeenschappelijke markt. Fiscale maatregelen die een belemmering vormen voor bijvoorbeeld een vrij verkeer van kapitaal binnen de Gemeenschap dienen te verdwijnen.
Het rapport bevat een inventarisatie van de belangrijkste inbreuken die de verschillende fiscale REIT- en REIT-achtige regimes in de diverse landen maken op de EG-verdragsvrijheden. Onderdelen van REIT-regimes die niet in overeenstemming zijn met EU-recht zijn onder andere eisen ten aanzien van de juridische vorm, vestigingsplaats, de aandeelhoudersidentiteit en samenstelling van de activa. Het rapport richt zich in het bijzonder ook op de ongelijke belastingbehandeling van buitenlandse ten opzichte van binnenlandse aandeelhouders.
Landen die momenteel overwegen een REIT-regime te introduceren, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, worstelen met de vraag hoe buitenlandse aandeelhouders dienen te worden berhandeld en wat de invloed van het EU-recht hierop is. De angst bestaat dat buitenlandse aandeelhouders zouden kunnen profiteren van een binnenlands REIT-regime en dat zij vastgoedwinsten belastingvrij, of tegen een laag belastingtarief, naar het buitenland zouden kunnen overhevelen. Het rapport behandelt de verschillende oplossingen om tot een REIT-systeem te komen, zodat bij de behandeling van buitenlandse aandeelhouders niet in strijd met de EG-verdragsvrijheden wordt gehandeld. Bovendien wordt aan de orde gesteld of de oplossingen die momenteel in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden voorgesteld 'EU law proof' zijn.
De meest afdoende wijze om de EU-rechtelijke knelpunten op te lossen, zou een zekere standaardisatie op EU-niveau zijn. Het rapport bevat een eerste voorlopige schets van hoe uniforme belastingregels voor REITs er in de EU uit zouden kunnen zien. Deze regels zouden ertoe moeten leiden dat iedere lidstaat verzekerd is van de ontvangst van een 'fair share' van de belastingen op door REITs ontvangen lokaal onroerendgoedinkomen. Lokale REIT-regimes kunnen dan nog steeds worden ingericht naar de behoeften van iedere individuele lidstaat, mits de lokale regels binnen het raamwerk van de gestandaardiseerde EU-regels blijven.
REIT (Real Estate Investment Trust) is de internationaal veel gebruikte verzamelnaam voor onroerendgoedbeleggingsvennootschappen met een fiscaal doorstroomkarakter. De Nederlandse uitgave hiervan is de beleggingsinstelling (artikel 28 Wet Vennootschapsbelasting).
Het onderzoeksrapport kan worden gedownload vanaf www.loyensloeff.com/pers/Report. De speech van Ronald Wijs (Loyens & Loeff) is beschikbaar op www.loyensloeff.com/pers/Speech.
Over Loyens & Loeff N.V.
Loyens & Loeff N.V. is een onafhankelijke juridische dienstverlener, gespecialiseerd in fiscaal, corporate en financieel advies aan ondernemingen en overheden. De intensieve samenwerking van advocaten, belastingadviseurs en notarissen maakt Loyens & Loeff uniek in zijn thuismarkt de Benelux. In de Europese Unie en internationaal is Loyens & Loeff een gerenommeerd adviseur voor belastingen, ondernemingsrecht, financiële en kapitaalmarkten, cross-border financiering, vastgoed, de energiesector, Europees en bestuursrecht, BTW en arbeidsrecht. Voor internationale adviesvragen onderhoudt Loyens & Loeff nauwe relaties met toonaangevende advocatenkantoren en belastingadviseurs in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Loyens & Loeff heeft wereldwijd ruim 1.300 medewerkers, waaronder 700 juridische experts in zeven Benelux-kantoren en tien vestigingen in de belangrijkste internationale financiële centra. Meer informatie: www.loyensloeff.com.
Ingezonden persbericht