Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG PLEIT VOOR VOORRANGSBEHANDELING VAN DE GRONDEXPLOITATIEWET

De VNG pleit bij het parlement voor voorrangsbehandeling van de nieuwe Grondexploitatiewet zodat de wet op 1 januari 2007 in werking zal treden. De voortgang van de woningbouw zal daarmee zijn gediend. Als de wetgever tempo maakt met de wet kunnen gemeenten en ontwikkelaars tempo maken met locatieontwikkeling.

De Grondexploitatiewet beoogt allereerst een einde te maken aan de huidige onzekerheid over de soorten kosten die de gemeenten wel en niet in rekening kunnen brengen bij het ontwikkelen van nieuwe bouwlocaties. Een kostenlijst zal deze duidelijkheid gaan bieden. Vrijwillige samenwerking is en blijft het uitgangspunt. Als partijen er niet uitkomen kan de gemeente publiekrechtelijk optreden in de vorm van een exploitatieplan en voorwaarden bij de bouwvergunning. Met behulp van de kostenlijst kunnen gemeenten en projectontwikkelaars in een vroeg stadium afspraken maken. De VNG verwacht dat de wet een belangrijke stimulans biedt voor locatieontwikkeling en de woningbouw zal versnellen.

Met de nieuwe Grondexploitatiewet wil het kabinet er tevens voor zorgen dat gemeenten een goede regie kunnen krijgen op het woningbouwprogramma. De gemeente kan nu in nieuwe bestemmingsplannen plekken aanwijzen waar sociale woningbouw en bouw voor particuliere opdrachtgevers moeten komen. De VNG vindt het positief dat de gemeente nu een mogelijkheid krijgt om sociale woningbouw en eigen bouw door te zetten.

Voorlichtingsbijeenkomsten De Grondexploitatiewet zal voor gemeenten en marktpartijen belangrijke effecten hebben. Diverse afdelingen binnen de gemeente krijgen met de wet te maken: grondbedrijven, afdeling stedenbouw, afdeling volkshuisvesting etc. Samen met de Vereniging van Grondbedrijven organiseert de VNG een serie voorlichtingsbijeenkomsten. De uitvoerbaarheid van de wet is van essentieel belang. Tijdens de bijeenkomsten zal worden getest of de wet - zoals uiteraard de bedoeling is -goed uitvoerbaar is en of de nieuwe planprocedures praktisch werkbaar zijn.
* Grondexploitatiewet - Koninklijke Boodschap (1 september 2005, 24 kB)
* Grondexploitatiewet - Voorgestelde wettekst (1 september 2005, 32 kB)
* Grondexploitatiewet - Memorie van Toelichting (1 september 2005, 401 kB)
* Grondexploitatiewet - Advies Raad van State (1 september 2005, 89 kB)