Provincie Overijssel

Ouderen en gehandicapten langer zelfstandig

De provincie wil ouderen en mensen met een handicap langer zelfstandig laten wonen. De provincie draagt hieraan bij door ⬠60.904,80 subsidie toe te kennen aan twee domotica-projecten. De instanties die kunnen rekenen op een provinciale bijdrage zijn Stichting Zorgpalet te Enschede, ⬠14.306,78 en Woningstichting Ons Belang te Hengelo ontvangt ⬠46.598,02. Met deze toekenningen is het beschikbare bedrag van ⬠500.000,-- voor 2005 geheel besteed.

Stichting Zorgpalet gebruikt het geld voor domotica gericht op veiligheid en ondersteunende domotica zoals til-liften. Woningstichting Ons Belang gebruikt de subsidie voor het aanbrengen van domotica voor mensen met een visuele handicap zoals schakelaars met kleurtoepassingen, visuele spraakaanduiding en constante lichtregeling.

Domoticaprojecten zijn ICT-toepassingen die ouderen en mensen met een handicap in staat stellen om (langer) zelfstandig te blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn automatische schakelingen van verlichtingen en gasdetectie, de videofoon, de slaapwacht en veiligheidssystemen.

De domoticaregeling is een onderdeel van het programma Langer zelfstandig wonen, een belangrijk punt van het provinciale onderhandelingsakkoord Ruimte voor Actie.